25 Април, 2018
0.0797

ЕУ и дава на Македонија 70 милиони евра за пругата со Бугарија

Објавено во: Економија 14 Јули, 2017

Македонија ќе добие 70 милиони eвра од Европската унија за да се комплетира железничката линија, која ќе ја поврзе со Бугарија. Ова го соопшти на прес-конференција вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, велејќи дека оваа сума е 46% од вкупната вредност на делницата Белјаковце-Крива Паланка од пругата.

Останатите средства ќе бидат обезбедени со кредити, најверојатно од Европската банка за обнова и развој, рече вицепремиерот и додаде дека неговата земја е најголем победник на самитот во Трст кој се одржа пред два дена а во кој учествуваа земјите од Западен Балкан.

Сумата за железничката линија е дел грантот во износ од 194 милиони евра, која ќе биде доделена од Европската унија за изградба на инфраструктурата во Западен Балкан.

Ангушев посочи дека во последните 2-3 години сите средства од европските фондови, за кои Македонија апликацирала, биле блокирани, а добивањето на овие 70 милиони евра е признание за „реформистичкиот талент“ на новата влада.

Предметното прашање е дел од железничката пруга од Коридорот 8, која треба да се поврзе Црното со Јадранско Море, поминувајќи низ Македонија.

„Со финансиска поддршка за Коридорот 8, ЕУ сака да испрати порака дека земјите на Балканот треба да бидат подобро поврзани во рамките на регионот и дека треба да ја интензивираат соработката. Преку подобрување на инфраструктурата, луѓето и фирмите ќе комуницираат многу полесно“, истакна вицепремиерот.

На средбата во Трст завчера беше парафиран договор за „транспортна унија“, кој предвидува поврзување на сите земји од Западен Балкан со ЕУ преку сите коридори во регионот. Договорот беше потпишан од сите земји од Западен Балкан, со исклучок на Босна и Херцеговина.

Можеби ќе ве интересира

ГЕРМАНЦИТЕ РАЗОЧАРАНИ: Koи показатели ги загрижуваат?

ГЕРМАНЦИТЕ РАЗОЧАРАНИ: Koи показатели ги загрижуваат?

Прилеп и Долнени добија 5,7 милиони евра од концесија

Прилеп и Долнени добија 5,7 милиони евра од концесија

Можни се 980 мали бизниси со Програмата за вработување 2018

Можни се 980 мали бизниси со Програмата за вработување 2018

Анѓушев целосно ја продаде компанијата за електрична енергија

Анѓушев целосно ја продаде компанијата за електрична енергија

Се отвора вечерно училиште за правење екстракти од канабис во Македонија

Се отвора вечерно училиште за правење екстракти од канабис во Македонија

Програма за вработување во 2018-та

Програма за вработување во 2018-та

Бугарите во ЕУ се најзагрозени, но колку од Македонците можат да ги платат сметките?

Бугарите во ЕУ се најзагрозени, но колку од Македонците можат да ги платат сметките?

ЕВРОСТАТ: Можете ли да си дозволите да ги платите сите сметки?

ЕВРОСТАТ: Можете ли да си дозволите да ги платите сите сметки?

Владата го продолжува проектот Чебрен и Галиште

Владата го продолжува проектот Чебрен и Галиште