26 Мај, 2020
0.0274

ЕУ и за Бугарија ќе одлучува во октомври

Објавено во: Финансии 10 Јули, 2019

Бугарската кандидатура за еврозоната останува во чекалната до октомври. Резултатите од проверката во банките се очекуваат на 26 јули, а дури по тоа треба да биде средбата на министрите за финансии на Европската унија кои ќе треба да одлучат дури есента

Комесарот за економски и финансиски прашања Пјер Московичи уште еднаш изрази скептицизам за бугарската кандидатура за воведување на еврото и одлуката е одложена за неколку месеци. На последната седница на Еврогрупата во понеделникот - форматот во кој заседаваат министрите за финансии на еврозоната, бил разгледал сосема накратко напредокот на Бугарија за исполнување на преземените обврски во јуни 2018 за влез во ERM II и започнување на тесна соработка со Европската централна банка (ЕЦБ ). 

Засега изгледа дека бугарската кандидатура се одложува по чисто технички причини, бидејќи ЕЦБ прво треба да ги објави заклучоците од проверките на шесте бугарски банки на 26 јули. Потребни се стрес-тестови за да се овозможи институцијата со седиште во Франкфурт да преземе дел од надзорните функции на Бугарска народна банка. Следниот редовен состанок на Еврогрупата, кога може да одлучи за Бугарија, е во октомври.


Можеби ќе ве интересира

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина