25 Април, 2018
0.0636

ЕУ и Западен Балкан договорија проекти за 500 милиони евра

Објавено во: Економија 13 Јули, 2017

ЕУ и Западен Балкан договорија на вчерашниот самит во Трст 7 нови проекти со вкупна вредност од 500 милиони евра. 

Ова го покажува документот распространет од Италија, која беше земја домаќин на овој состанок. Од оваа сума 194 милиони евра се од субвенции од ЕУ и кредити од Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој. 

Предвидена е и субвенција од 11,4 милиони евра за енергетски и транспорт проекти, забележуваат уште агенциите од регионот.

Балканските држави беа повикани да го унапредат формирањето на заедничка економска и трговска зона. На состанокот присуствуваа лидерите на Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово, Македонија и Албанија. Во меѓувреме порано стана јасно дека Европската инвестициска банка (ЕИБ) предвидува во наредните три години да обезбеди за Западен Балкан дополнителни 3,5 милијарди евра за инфраструктурни проекти, од кои голем дел ќе бидат обезбедени за Србија.

Можеби ќе ве интересира

ГЕРМАНЦИТЕ РАЗОЧАРАНИ: Koи показатели ги загрижуваат?

ГЕРМАНЦИТЕ РАЗОЧАРАНИ: Koи показатели ги загрижуваат?

Прилеп и Долнени добија 5,7 милиони евра од концесија

Прилеп и Долнени добија 5,7 милиони евра од концесија

Можни се 980 мали бизниси со Програмата за вработување 2018

Можни се 980 мали бизниси со Програмата за вработување 2018

Анѓушев целосно ја продаде компанијата за електрична енергија

Анѓушев целосно ја продаде компанијата за електрична енергија

Се отвора вечерно училиште за правење екстракти од канабис во Македонија

Се отвора вечерно училиште за правење екстракти од канабис во Македонија

Програма за вработување во 2018-та

Програма за вработување во 2018-та

Бугарите во ЕУ се најзагрозени, но колку од Македонците можат да ги платат сметките?

Бугарите во ЕУ се најзагрозени, но колку од Македонците можат да ги платат сметките?

ЕВРОСТАТ: Можете ли да си дозволите да ги платите сите сметки?

ЕВРОСТАТ: Можете ли да си дозволите да ги платите сите сметки?

Владата го продолжува проектот Чебрен и Галиште

Владата го продолжува проектот Чебрен и Галиште