07 Јуни, 2020
0.0312

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

Објавено во: Економија 21 Април, 2019

Европа во 2018 година вложила 27 милијарди евра во ветроелектрани.

Како што покажува годишниот извештај на компанијата  „Wind Europe“, ќе се финансира рекордна количина на нови капацитети за производство на енергија од ветер.

-Енергијата од ветер заземала 60 посто од сите нови вложувања во капацитетите за производство на електрична енергија во Европа минатата година-изјавил извршниот директор на  „Wind Europe“ Џил Дикинсон, пренесува „њуз јуроп“.

Тоа, како што кажал, била рекордна година за количината на инсталирани нови капацитети за производство на енергија од ветер, пишува Bizlife.

-Намалувањето на трошоците значи дека инвеститорите сега добиваат повеќе мегавати по евро кое го вложуваат. Но Европа мора да продолжи да вложува значајни средства во енергија на ветер ако сака да ја оствари поставената цел од 32 посто обновливи извори на енергија-изјавил Дикинсон додавајќи дека пари има, но дека нема доволно исплатливи проекти.


Foto: Getty images/б92


Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа