22 Април, 2019
0.0194

ЕУ прифати решение за спорниот германско-руски гасовод

Објавено во: Економија 10 Февруари, 2019

Претставници на поголемиот дел од земјите на Европската Унија донесoa компромисно решение за измените и дополнувањата на европската регулатива на гасоводи коe нема да наштети на руско-германски проект "Северен поток 2", во петокот ДПА европски дипломатски извори.

Темата на вчерашната средба на претставниците на земјите-членки се промени во Европската директива за гас дека Европската комисија ќе обезбеди поголемо влијание врз регулирањето на цевководите, вклучувајќи го и "Северен поток 2".

Овој гасовод, долг околу 1.200 километри, треба да го испорача рускиот гас за Германија преку Балтичкото Море, објави ХИНА.

Во четвртокот, Франција неочекувано го отвори патот за компромис, поддржувајќи ја ревидираната верзија на предлогот што ја направи заедно со Германија.

Суштината на предлогот е дека правото на примена на европските прописи, како и можното отстапување да има една земја на ЕУ, на чија територија или во чии води минува првата точка на интерконекција гасоводот - во случај на "Норд стрим 2" Германија.

Компромисот беше поддржан од 27 од 28 земји на ЕУ - само Бугарија беше против тоа, изјави неименуван француски претставник за германската новинска агенција ДПА.

"Со донесувањето на оваа Директива ќе се гарантира поголема контрола над европскиот енергетски проекти со цел да се обезбеди поголема независност и сувереност на Европската унија во областа на енергијата", рече тој.


Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите