22 Март, 2018
0.0640

ЕУ пушта уште 500 милиони евра за борба против невработеноста на младите

Објавено во: Економија 13 Септември, 2017

Во средата Европскиот парламент одобри уште 500 милиони евра за Иницијативата за невработеност на младите, како дел од зголемувањето од 1,2 милијарди за периодот 2017-2020, се вели во соопштението за печатот од ЕП.

Пратениците ја усвоија одлуката со 574 гласови за, 113 против, 2 воздржани, додавајќи 500 милиони евра во буџетот на ЕУ за 2017 година.

Во својата резолуција за нацрт-измени на буџетот 3/2017, тие ја повикуваат Комисијата и земјите-членки да се погрижат сите 500 милиони евра да се потрошат до крајот на 2017 година.

Во април 2017 година, европратениците поддржаа ревизија на долгорочниот буџет на ЕУ. Ова доведе до дополнителни 6 милијарди евра за работни места, раст и борба против миграцијата, вклучувајќи 1,2 милијарди евра за ВМП во периодот 2017-2020 година.

Иницијативата за вработување на младите беше лансирана во 2013 година за да им помогне на младите луѓе кои не учат, не се обучуваат и не работат. Тие мора да бидат на возраст под 25 години и да живеат во регион каде невработеноста кај младите е над 25% во 2012 година.

Според Европската комисија, ИММ обезбеди директна помош за над 1,4 милиони млади луѓе од 2013 година (бројките се од октомври 2016 година).

Можеби ќе ве интересира

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол