22 Април, 2019
0.0189

ЕУ се заканува со такси за струја кон Македонија и другите од Западен Балкан

Објавено во: Економија 11 Февруари, 2019


Во последниве неколку дена, регионалните медиуми информираат дека Европската унија може за Западен Балкан да воведе такси за производителите на електрична енергија поради емисиите на јаглерод диоксид. Тоа би претставувало шок за цената на електричната енергија, ако се знае дека кај шесторката Македонија, Србија, БИХ, Црна Гора, Албанија и Косово струјата главно доаѓа од термоелектрани што работат на јаглен.

Шефот на секторот за електрична енергија на Секретаријатот на Енергетската заедница на Југоисточна Европа, Јасмина Трхуљ, рече дека се уште не постои временски рок за ова прашање.

Таа рече дека студијата за субвенции во секторот за јаглен е во тек и дека ЕЕЗ сака да започне разговори за оваа тема, изјави за Ал Џезира.

Ова прашање постојано е на дневен ред на Советот на министри на Енергетската заедница и тие засега велат "не" на европската шема за тргување со емисии.

Ваквите закани треба да ја охрабрат транзицијата од фосилни горива на обновливи извори на енергија, но и да се награди истото со субвенции.

Стимулансите би се однесувале на гасни и хидро централи, како и на ветерници и на соларни платформи.

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите