08 Март, 2021
0.0189

Eurohold доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство за превземање на филијалите на Групацијата CEZ во Бугарија

Објавено во: Мои пари 25 Јануари, 2021

Eurohold од Бугарија, сопственикот на една од водечките компании за осигурување во С.Македонија, Евроинс Осигурување, доби одобрение од Регулаторната Комисија за Енергетика и Водостопанство од Бугарија  за превземање на филијалите на  Чешката Компанија за Енергетика на Групацијата CEZ во Бугарија. 

На овој начин, Eurohold ги доби сите потребни одобренија од Овластените органи во Бугарија за спроведување на превземањето. Зделката е одобрена од Бугарската Комисија за заштита на конкуренцијата на 29-ти октомври 2020 година. 

Следната фаза во процесот на превземање ќе биде потпишување на  финансиските договори и трансферот на акциите. Eurohold ќе го финансира превземањето со комбинација на сопствен капитал и позајмен капитал обезбеден од водечките глобални инвестициски банки.

" Добивме одобренија од Бугарските регулаторни органи за антимонополска управа и енергетика, и веќе можеме да пристапиме кон финансирање и реализирање на зделката. Имаме поддршка од глобални инвестициски банки со солидно искуство во обезбедување на финансирање за такви трговски зделки. По завршување на превземањето, нашиот стремеж е да станеме водечки регионален обезбедувач на услуги во осигурувањето и сервисните дејности“, изјави Васил Стефанов, Директор за спојување и аквизиција на компании во Eurohold Бугарија.

Eurohold ќе го стекне бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија преку својата филијала посебно формирана и лоцирана во Холандија - Еastern European Electric Company B.V. (EEEC). Зделката вклучува превземање на  вкупно седум филијали на Групацијата CEZ во Бугарија (вклучително и 67% од најголемата електрана за Дистрибуција на CEZ и најголемитот снабдувач на енергија CEZ Electro од Бугарија), 100% од акциите на најголемиот лиценциран трговец со електрична енергија во Бугарија CEZ Trade како и 100% од CEZ Bulgaria – компанија која ги координира и менаџира  сите филијали на Групацијата CEZ во Бугарија. 

CEZ е наголем енергетски снабдувач и дистрибутер на електрична енергија во Бугарија, кој обслужува околу 3 милиони клиенти во најнаселениот југозападен дел на земјата, вклучувајќи го и главниот град на Бугарија, Софија. Во 2019 CEZ Бугарија прикажале вкупни приходи и средства од БГН 1.4 милијарди (Еур.700 милиони). Компанијата има над 3000 вработени во Бугарија. 

Со стекнувањето на бизнисот на Групацијата CEZ во Бугарија, Eurohold ќе се фокусира на два главни сектори долгорочно - осигурување и енергетика. Вкупните средства и приходи на холдингот во делот на осигурувањете и енергетиката ќе ја надминат вредноста од БГН 3 милијарди (Еур. 1.5 милијарди), притоа обслужувајќи повеќе од 7 милиони клиенти и вработувајќи над 6000  лица. 

ПР-објава

Можеби ќе ве интересира

Заштитете го вашиот бизнис од сајбер закани

Заштитете го вашиот бизнис од сајбер закани

Деловна можност што им дава моќ на многу жени

Деловна можност што им дава моќ на многу жени

Huawei комерцијално го лансираше RuralStar Pro решението

Huawei комерцијално го лансираше RuralStar Pro решението

Скопје Сити Мол во акција за сите дами

Скопје Сити Мол во акција за сите дами

Активни деца се здрави деца! Запишете го вашето дете во Атлетскиот Клуб „Работнички“

Активни деца се здрави деца! Запишете го вашето дете во Атлетскиот Клуб „Работнички“

ИутеКредит меѓу компаниите со најголем раст во Европа

ИутеКредит меѓу компаниите со најголем раст во Европа

A1 Македонија има најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава: Потврдено со мерењата на АЕК

A1 Македонија има најбрза мобилна мрежа на територијата на целата држава: Потврдено со мерењата на АЕК

Fashion Group ги слави жените: Супер промоции посветени само на дамите!

Fashion Group ги слави жените: Супер промоции посветени само на дамите!

Светска премиера на Cross Turismo: Практичната верзија на Porsche Taycan

Светска премиера на Cross Turismo: Практичната верзија на Porsche Taycan