21 Октомври, 2019
0.0201

Евростат преброја колку жители има Македонија

Објавено во: Македонија 11 Јули, 2019

На 1 јануари годинава Македонија имала 2.077.100 жители што е за околу 2.000 повеќе во споредба со 1 јануари 2018 година. Ова го покажуваат податоците што ги објави Евростат.

Бројот на населението во земјава за една година е зголемен за 0,9 отсто. Северна Македонија во изминатата година забележала позитивен природен прираст од 1,6 отсто. Лани се родиле 21.300, а умреле 19.700 лица.

Најбројно население меѓу земјите во регионот, според Евростат, има Грција 10,7 милиони, во Бугарија живеат 7 милиони луѓе, во Србија 6,96, во Хрватска нешто над 4 милиони, во Албанија 2,86, а во Црна Гора 626.000 луѓе.

Во ЕУ вкупно живеат 513,5 милиони жители, што е за скоро еден милион повеќе од претходната година.

Најмногу жители 83 милиони има Германија, потоа следи Франција со 67, Велика Британија со 66,6, Италија 60,4, Шпанија 46,9 и Полска 38 милиони жители. 

Но, одредени земји изгубиле добар дел од населението. За една година бројот на населението во Бугарија се намалило за уште 50.000, и падна на 7 милиони во услови кога бројот на луѓето во ЕУ се зголемил за повеќе 1. 512.400 милиони луѓе. Бугарија, според ова, заедно со Хрватска го дели второто место на ЕУ членки кои бележат најголем пад на бројот на населението. 

Можеби ќе ве интересира

МИЦКОСКИ ПОТВРДИ: Техничкиот премиер ќе ја презеде Владата на 3 јануари

МИЦКОСКИ ПОТВРДИ: Техничкиот премиер ќе ја презеде Владата на 3 јануари

ФОКУС НА ДЕНОТ: Лидерите согласни дека Македонија нема алтернатива освен ЕУ, избори на 12 април

ФОКУС НА ДЕНОТ: Лидерите согласни дека Македонија нема алтернатива освен ЕУ, избори на 12 април

За Мицкоски арамилукот заврши, за Села 12 април е датум за промени

За Мицкоски арамилукот заврши, за Села 12 април е датум за промени

Дали Оливер Спасовски ќе биде техничкиот премиер?

Дали Оливер Спасовски ќе биде техничкиот премиер?

Договорен е датумот за избори

Договорен е датумот за избори

Пендаровски даде објаснување зошто е таков форматот на лидерската

Пендаровски даде објаснување зошто е таков форматот на лидерската

АНКЕТА: Скоро 40 проценти од граѓаните го поддржуваат Договорот со Бугарија

АНКЕТА: Скоро 40 проценти од граѓаните го поддржуваат Договорот со Бугарија

Потребни ли се избори пред влезот во НАТО?

Потребни ли се избори пред влезот во НАТО?

ПЕНДАРОВСКИ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИТЕ: Не размислуваме за некоја друга алтернатива

ПЕНДАРОВСКИ ЗА ЕВРОИНТЕГРАЦИИТЕ: Не размислуваме за некоја друга алтернатива