27 Мај, 2022
0.0310

Фиат ја затвора фабриката во Крагуевац, работниците ако сакаат може да одат во Полска и Словачка

Објавено во: Економија 13 Мај, 2022

Производството на „Фиат 500 Л“ престанува во Крагуевац, а на вработените им било понудено да се преселат во една од четирите фабрики во странство или да земат отпремнина и да ја напуштат компанијата. Како што дознава „Политика“ има мал одзив на работници за заминување во странство. Инаку, оваа шумска фабрика вработува 2.100 работници.

Саша Ѓорѓевиќ, претседателот на синдикатот „Фиат“ вели дека убавата информација што ја добиле пред десетина дена за лансирањето на нов модел на електричен автомобил Панда се топи како снегулка.

- Вчера работодавачот не извести за прекин на производството во Крагуевац, а сите работници беа повикани да се изјаснат. Во странство се нуди работа во континуиран период од две години во Словачка, Полска, Италија и Германија. Ова само вчера беше информирање, а изјавата на вработените ќе почне следната недела - вели Ѓорѓевиќ.

Друга опција е да се пријави доброволно заминување од компанијата со законска отпремнина.

- Сите сакаат да работат. Ова е фабрика со многу млади луѓе. Никој не се жали на понудата во моментов, ние како синдикат бараме работодавачот да ги даде понудите согласно законот и колективниот договор. Работодавачот ќе треба да им даде гаранција на вработените дека по пристигнувањето од странство ќе имаат работа во нашата фабрика, која треба да почне со производство на електрични автомобили во третиот квартал на 2024 година - наведува Ѓорѓевиќ.

Според документот со кој вчера биле информирани работниците, за работа во Словачка и Полска била понудена минимална основна нето месечна плата во износ од 800 односно 850 евра, а понуден е и нето бонус пред заминување од 6.000 евра. По враќањето работниците ќе добијат нето бонус од 11.000 евра, вкупно две години.

За работниците кои ќе одат на работа во Германија минималната основна нето месечна плата е 1.900 евра, а за оние кои одат во Италија 1.400 евра, со нето бонус пред поаѓање од 1.000 евра. Нето бонусот при враќање од Германија е 2.000 евра, а од Италија 1.500 евра.


Можеби ќе ве интересира

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

Месната индустрија „предупредува“ на можен драстичен раст на цените на производите

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

СЕФФ: Вложување во човечки капитал и дигитализација за поголем економски потенцијал

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Јордан Николов: Книгата „ОбојОбојОбој“ е мојата книжевна плоча, со раскази како музички секвенции

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Азески: Понудивме мерки до Владата за рационализација на потрошувачката на електрична енергија

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Што кога ќе се намалат приходите, особено по одење во пензија?

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

Владата ја ограничи малопродажната цена на шеќерот и го забрани извозот на дрво

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИЈАТ „ПОТЕШКИ“ ПЕНЗИИ ЗА 1.000 ДЕНАРИ - од понеделник стартува исплатата

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?