21 Септември, 2019
0.0349

Финансии: Нема нето задолжување со денешната аукција

Објавено во: Финансии 15 Јануари, 2019

На аукцијата на државни хартии од вредност запишани се 700 милиони денари (11,4 милиони евра), од кои по основ на порано издадени и доспеани за отплата државни хартии од вредност, Министерстовто за финансии, вчера веќе исплати 250 милиони денари (4,1 милиони евра), соопштија денеска од ресорот откако се одржа првата аукција на државни хартии од вредност годинава. За месецов планирана е уште една на 29 јануари, а претходно на 23 јануари Министерството во стопанството треба да врати уште 868,6 милиони денари (14,1 милиони евра).

На аукцијата денеска беа запишани 2-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 700 милиони денари по намалена каматна стапка од 1,1 отсто . 

„Од друга страна, претходно издадените државни хартии од вредност кои веќе се отплатија се 2-годишни државни обврзници без девизна клаузула во износ од 690 милиони денари со камата од 2,6 проценти, а на 23 јануари ќе се отплатат 12-месечни државни записи без девизна клаузула во износ од 475 милиони денари со камата од 1,20% и 5-годишни државни обврзници со девизна клаузула во износ од 393,6 милиони денари со камата од 4,6 проценти, стои во известувањето од финансии.

Фактор утрово објави и каков е планот за задолжување и раздолжување во следниот период. Сите детали овде.


Можеби ќе ве интересира

Потпишан договор со ЕБОР од 13 милиони евра за изградба на електронски систем на наплата долж Коридор VIII

Потпишан договор со ЕБОР од 13 милиони евра за изградба на електронски систем на наплата долж Коридор VIII

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?