23 Септември, 2020
0.1127

(ФОТО) Со два факултети му е супер во Швајцарија, но ќе се врати во својата земја

Објавено во: Финансии, Балкан 11 Декември, 2019

Војислав  Глигоровски, кој има 24 години и завршил паралелно Електротехнички и Биолошки факултет во Белград, сега е на докторат во Швајцарија, но планира да се врати во Србија. 

Како еден од најдобрите српски студенти, вели дека не прави ништо спектакуларно, и не сака многу да зборува за медиумите, но сака да ги мотивира своите колеги. 

Има освоено повеќе од 50 награди на општински и државни натпревари по физика, хемија, биологија, математика и историја. 

Лани заминал во Швајцарија,  а освен што студира таму е соработник во настава и истражувач. 

Најголем дел од работното време го поминува во лабораторија, а работното време завршува кога експериментите ќе бидат при крај. 

На институтот во Лозана доаѓаат студенти од 117 земји, при што има и повеќе од Србија. 

Глигоровски вели дека српските студенти се шести по број на запишани. 

„На факултетот сме повеќе од Кинезите и Американците, само Французите, Италијанците и Англичаните се побројни од нас“, раскажува Глигоровски. 

Тој во иднина сака да има соработка со факултетот во Лозана, но сака да се врати и да живее во Србија. 

фото Јован Недељков

Можеби ќе ве интересира

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ПРВИОТ ЧОВЕК НА ШПАРКАСЕ, БИШЕВ, СО ПОРАКА: Банкарскиот систем е стабилен и има капацитет да ја поддржи економската обнова

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

ММФ ЗА ЗАТВОРАЊЕТО НА ЕУРОСТАНДАРД - Народна банка ја донела одлуката за да ги заштити депонентите

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

НАРОДНА БАНКА ОПШИРНО ЗОШТО МОРАЛА ДА ЈА ЗАТВОРИ ЕУРОСТАНДАРД - ниту сопственикот ниту инвеститорот не го обезбедија потребниот капитал

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

Бараат закон за обештетување - оштетените од Еуростандард имале средби со сите политички партии

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

ВОДОВОД И ЕВН СИ ГИ БАРААТ СВОИТЕ ПАРИ ОД ЕУРОСТАНДАРД - формиран Одборот на доверители на банката во стечај

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Осум милиони евра од НЛБ Банка и ЕБОР за нови кредити за граѓаните и фирмите

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали инвестмент: Цените на акциите пораснаа, можна брза и длабока корекција

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

Генерали Инвестментс се придружува на Инвеститорскиот ден

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард

ПРЕКУ БАНКИТЕ ЌЕ СЕ ИСПЛАТАТ 70 МИЛИОНИ ЕВРА - од денеска стартува обесштетувањето на Еуростандард