28 Мај, 2020
0.0554

Француски градоначалник издаде необична наредба

Објавено во: Свет 20 Септември, 2019

Првиот човек на една Општина на западот во Франција потпиша уредба со која им укажа на жителите дека треба да „бидат весели“ недела дена во октомври за време на локалниот фестивал во кој е забрането читање книги и приказни со несреќен завршеток, како и слушање на тажна музика.

Фреди Рифо, непартискиот градоначалник на општината Есар-ан-Бокаж, која има 9.000 жители, објави „службена градска одлука“ со која од 5 до 11 октомври ќе се одржи првиот музички фестивал „Радосен град“.

Рифо кој половина од работното време работи во информатичкиот сектор, објасни дека во земјата постои „премногу тмурно расположение“, па неговата уредба придонесува да се „пробуди духот на радоста“ кај неговото население.

Можеби ќе ве интересира

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

СЕ БЛИЖИ 2 ЈУНИ: Франција ќе излезе од изолација

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ИМА 111 ГОДИНИ: Чилеанка го победи коронавирусот

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

ВИРУСОТ СЕ ВРАТИ: Јужна Кореја сега има 11.344 заразени

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

РАБОТНИЦИТЕ ПАЛЕА ГУМИ: Ги разгневи затворањето на фабриката на Нисан во Барселона

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

ТУРИЗМОТ ОДИ ВО ДРУГА НАСОКА: Oгромен пад, но и почеста посета на планини

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

КИПАР: Владата ќе ги покрие трошоците за заболените од коронавирус

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

УНИКАТНО: Oваа земја ќе покрива дел од трошоците за патување на странските туристи

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

СЕ ПЛАШАТ ОД КОРОНАВИРУСОТ: Русите патуваат со приватни авиони, но не се единствени

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска

КАКО ЌЕ ЗАЗДРАВУВА ЕВРОПСКАТА ЕКОНОМИЈА: Фон дер Лајен ќе објави денеска