16 Септември, 2019
0.0170

ФРИЛЕНСЕРИ: Еве како да водите сметка за вашите пари

Објавено во: Финансии 05 Септември, 2019

Фриленсери, креативци и уметници често можат да заработат повеќе од просечна плата. 

Важно е да се направи план за потрошувачка, дури и ако парите доцнат. Мора да се води сметка за тоа колку пари ќе се одлеат за комуналии, кирија, и други трошоци. 

Уплатувајте си придонеси за пензија сами. 

Осмислете даночна стратегија. Даноците и фриленс работата можат да бидат комплицирани. 

Мислете на животно и здравствено осигурување. 

Одредете рокови и приоритети. Побарајте помош за финансиски план. На тој начин ќе се солободите од стравот и тензиите дали вашето знаење знаете да го претворите во пари. 

Можеби ќе ве интересира

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица