16 Октомври, 2021
0.0235

Генерали Инвестментс: Банките остануваат како заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата

Објавено во: Економија 22 Септември, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Колку брзо оптимизмот се претвора во песимизам? Иако во последните неколку недели предупредивме дека пазарите изгледаат уморно, одбранбените насипи се намалија во текот на минатата недела и имаме корекција. Причините за ова се повеќебројни, но тие им служат на пазарите главно како изговор за остварување висок профит оваа година и намалување на изложеноста на ризични инвестиции во период на зголемена неизвесност. Причината за корекцијата е заканата од банкрот на една од најголемите кинески компании за недвижности, Evergrande, која има долгови од 300 милијарди и голем број проекти финансирани од долгови. Првично во Кина, а подоцна и на други места во светот, се ширеше стравот за тоа колку лошо банкротот може да влијае врз другите учесници, бидејќи парите им се должат на инвеститорите, купувачите на куќи, производителите и компаниите кои изградија недвижен имот. Стравот дополнително се засили со пристапот на кинеските власти, кои исто така се чини дека водат политика на „дисциплинирање“ на компаниите и воведуваат долгорочни промени во економијата преку овој очекуван банкрот. Како резултат на тоа, целиот сектор на недвижности е под притисок, не само во Кина, туку и во Хонг Конг. Во САД, постои компликација во усвојувањето на „додаток“ од 3,5 трилиони долари на буџетот за 2022 година. Овој додаток претставува комбинирана политика за поддршка на економијата и развој во насоката кон која сакаат да одат демократите (на пр. Зелени политики). Републиканците се противат на пакетот и сакаат помал додаток од 1,75 трилиони долари. Но, и тука има проблеми, бидејќи во двата случаи е неопходно да се подигне или одмрзне горното ниво на државно задолжување, на што републиканците остро се противат. Се очекува Фед оваа недела да објави како ќе започне со намалување на ликвидноста, што ги загрижува многу инвеститорите, но во сегашната ситуација, кога економскиот раст се заладува и пазарите крварат, не се очекуваат поголеми поместувања на ликвидноста. Во поглед на Европа, викендов во Германија се одржуваат избори, а најавите упатуваат на канцелар од редовите на социјалдемократите и коалиција на СПД и Зелените со трет партнер, која се уште не е дефинирана. Компаниите не очекуваат големи промени, но сепак се очекува малку порелаксирано трошење и задолжување и фокус на зелена економска трансформација. Цените на изворите на енергија, особено гасот и електричната енергија, продолжуваат да растат и се чини дека инвеститорите конечно го забележаа тоа. Цените поставуваат нови рекорди и растот од почетокот на годината на повеќето поголеми пазари надмина 100%. Она што е уште позагрижувачко е што поради незадоволителната понуда, акциите остануваат на рекордно ниско ниво за овој дел од годината. Пред зимата особено ако зимата биде тешка, веќе се слуша дека може да има ограничувања на потрошувачката, особено во индустријата. Седум добавувачи на електрична енергија и гас банкротираа во Велика Британија во последните недели бидејќи немаа закупено количини и цени, па сега се шпекулира дека државата ќе интервенира на „скршениот“ пазар. Ако цените продолжат да остануваат високи, можеме да очекуваме многу повисока инфлација која ќе трае подолго отколку што предвидуваа централните банкари, што ќе го погоди просечниот потрошувачки џеб оваа зима.

Пазарите на капитал забележаа значителен пресврт минатата недела. Пазарите на обврзници станаа понестабилни, но немаше голема промена во приносите. Американската 10-годишна обврзница останува на околу 1,35%, а германската 10-годишна обврзница на -0,30%. Имаме големи поместувања на берзите. Главните индекси паднаа за околу 5% од врвот, дури и Јапонија, која е најдобриот пазар во изминатите неколку недели, конечно попушти и заврши во минус. Движењата помеѓу индустриите и акциите варираат, но огромното мнозинство е во минус, вклучувајќи ги и сите индустрии. Најдобра беше дефанзивната гранка на здравството, каде што падот беше мал, додека во сите други гранки беше повеќе од 2%, материјалите се намалија за 6%. Причините главно може да се најдат во остриот пад на цените на некои материјали, како што е железото, на глобалните пазари, што во голема мера ги намали очекувањата на инвеститорите за идниот профит. Дури и зголемените цени на енергетските извори, како што се гасот и електричната енергија, не помогнаа индустриите за енергија и снабдување да достигнат зелени бројки, бидејќи инвеститорите не гледаат дека овие високи цени се претвораат во профит на корпорациите поради мешање на државата (на пример, Шпанија). Дури и самите компании во индустријата остануваат претпазливи во своите прогнози. Оваа недела учествуваме на on-line конференција на германски средни компании во Германија, вторпат по ред. Првите два дена укажуваат дека компаниите се претпазливи, но во исто време оптимисти и дека ќе продолжат да растат и во 2022 година. Најголем оптимизам е присутен кај компаниите кои растат со нови бизнис модели. Е-трговија, автоматизација, дигитализација, одржливост на животната средина и широко почитување на правата на сите засегнати страни, особено животната средина, е централната тема на конференцијата и нешто за кое зборуваат и старите индустриски компании или компании во индустријата за снабдување и материјали. Во најлоша ситуација продолжува да биде кинеската берза (заедно со Хонг Конг), каде што продолжува мешањето на кинеската држава во структурата на економијата. Најновите „препораки“ влијаат на пазарот на недвижности, бидејќи државата сака да ги намали цените на домувањето и со тоа да ги намали социјалните тешкотии на посиромашниот дел од населението. Одговорот на акциите на компаниите за недвижности, кои учествуваат со значителен удел во економијата на Хонг Конг, беше силен, што повторно го симна индексот во минус. Инвеститорите се прашуваат дали целиот кинески пазар веќе доволно опадна за да биде подобен за купување. Нема единствен одговор, но се чини дека постои претпазливост и вреди да се почека уште малку, иако вредностите на некои компании се ниски и многу привлечни.

Совети за инвеститорите:

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Очекувањата за инфлација остануваат високи и повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува непозната, геополитика или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот. Технологијата, е-трговијата и акциите на компании за работа од дома се сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст. Со високите вредности, геополитичките тензии и неизвесните идни политики на централната банка, инвеститорите стануваат повнимателни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се воспостави со мешање на кинеските власти во економијата и самата структура и правила на пазарот. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите приспособени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни и заедно со негативните банкарски приноси, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари. Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Тежината во форма на индивидуални учества треба да ја претставуваат индустриите кои подобро би ја преживеале кризата и каде вреднувањата не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурни стимули и транзиција кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна индустрија со тесна и широка потрошувачка. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија, за САД  треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за повеќе краткорочни инвеститори и каде мешањето на политиката во економијата го отежнува предвидувањето на деловното работење. За трпеливи долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добри приноси од дивиденда и привлечни вреднувања уште е атрактивен нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа. Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките, остануваат како заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ, истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работа од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените и нормите на животната средина и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување на натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

Пластични кеси: Ќе чинат 15 денари, но дали навистина ќе бидат биоразградливи?

Пластични кеси: Ќе чинат 15 денари, но дали навистина ќе бидат биоразградливи?

Работници организираат протест во „Бучим“ по смртта на двајцата алпинисти

Работници организираат протест во „Бучим“ по смртта на двајцата алпинисти

На „Синцеритас“ му тргна на берзата, производителот на медицински канабис издаде втора емисија на акции

На „Синцеритас“ му тргна на берзата, производителот на медицински канабис издаде втора емисија на акции

Макрадули потврди дека вработените во пошти добиле плата

Макрадули потврди дека вработените во пошти добиле плата

Вредноста на биткоинот се искачи до рекордни 60.000 долари

Вредноста на биткоинот се искачи до рекордни 60.000 долари

ВРАБОТЕНИТЕ ВО ПОШТА НА ПРОТЕСТ: Плати нема, друштвото е во финансиска криза

ВРАБОТЕНИТЕ ВО ПОШТА НА ПРОТЕСТ: Плати нема, друштвото е во финансиска криза

ДЕСПОТОВСКИ ОД САМИТОТ: Повеќе не сакаме инвеститори чија цел е ефтина работна сила

ДЕСПОТОВСКИ ОД САМИТОТ: Повеќе не сакаме инвеститори чија цел е ефтина работна сила

Семеен дом осигуран со 3,2 милиони евра, највисоката осигурена сума за имот на физичко лице

Семеен дом осигуран со 3,2 милиони евра, највисоката осигурена сума за имот на физичко лице

Заев во посета на ТЕЦ Осломеј: Шампиони во регионот во раст на обновливи извори

Заев во посета на ТЕЦ Осломеј: Шампиони во регионот во раст на обновливи извори