21 Септември, 2021
0.0204

Генерали инвестментс: Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките и понатаму се заштита од инфлација

Објавено во: Финансии 25 Август, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Се ближи крајот на летото и последната недела од август носи нова динамика на пазарите на капитал. Пандемијата се интензивира во Европа и САД. Владите во моментов не предвидуваат толку сурово затворање како минатата година, но поларизациите на општеството за ограничувања во јавниот живот, задолжителна вакцинација и ограничувања на невакцинираните и постојано променливи правила, понекогаш само за една недела, го прават прогнозирањето невозможно и со тоа го прави бизнис опкружувањето непредвидливо. Економските показатели во Европа го достигнаа својот врв и се покажуваат знаци на олабавување, но досега остануваат во позитивната зона. Поголемо влошување е забележано во САД, каде што врвот беше постигнат пред неколку недели, но бројките во САД исто така задржуваат позитивен знак. Особено загрижува Азија, каде сегашниот бран на пандемии тешко погоди некои земји ориентирани кон производството. Тие се грижат за логистичките синџири и пристапот до некои компоненти и суровини. Геополитиката или расплетот на авганистанската приказна сè уште не е завршена, но последиците веќе се наѕираат. Америка го губи влијанието на Блискиот Исток и Азија, а Кина и Русија го зајакнаа. Европа и политичките партии веќе се во ровови поради можен нов бран мигранти. По септември следуваат избори во Германија, каде наследниците на Меркел од Демохристијаните продолжуваат да губат и сега се речиси изедначени со социјалдемократскиот министер за финансии Олаф Шолц, кого сѐ повеќе Германци би сакале да го видат како следен германски канцелар. СПД добива на сметка на Зелените и левицата, што ја зајакнува левоцентристичката партија, но гласовите на демохристијаните одат на десно. Исходот и идната коалиција остануваат непознати, а со тоа и влијанието врз идната европска политика, за која, судејќи според последните години, е тешко да се постигне консензус. Затоа, се ветува жешка политичка есен.

Кинеската држава и партија продолжуваат да го „трансформираат“ деловното опкружување во кое работат нивните најголеми технолошки компании. Ова продолжува да го намалува интересот на инвеститорите за кинеските акции, кои остануваат пасивни и чекаат работите да се смират. Централните банкари го започнаа својот годишен состанок во Џексон Хол, САД. Изгледите за зголемување на каматните стапки и ограничување на политиките за екстремна ликвидност предизвикуваат немир на пазарите, но знаците од економиите во кои се намалува повоениот бум ги полнат инвеститорите со надеж дека падот на ликвидноста ќе биде многу постепен и во помала мера отколку што првично беше проценето. Централните банки и нивната монетарна политика остануваат најзабележани и во исто време дел од пазарите кој тешко може да се предвиди, а резултатот од оваа средба ќе го видиме на крајот на месецот. Но, импликациите, а со тоа и промените, што ова може да ги донесе на пазарот, дури и на краток рок, може да бидат значителни.

Пазарите на капитал остануваат во рекордни области поради поплавата од ликвидност. Обврзниците остануваат близу до рекордно ниски приноси и приспособени за инфлацијата се силно негативни. Американската 10-годишна обврзница останува на околу 1,26% годишен принос, додека слична германска обврзница е близу 0,50%  негативен принос. Како резултат на тоа, европските и американските берзи продолжуваат да растат. Иако видовме помала, неколку процентна корекција во последната недела, во збир и во малку подолга перспектива, тоа не значи ништо. Овогодинешниот поврат на американските акции, измерено во евра, надминува 20%, а Европа не заостанува значително со повеќе од 17%. Но, тука разликата помеѓу одделните европски земји е значителна, при што Шпанија заостанува најмногу меѓу главните пазари со 10% поврат, следена од Франција со нешто повеќе од 20% и Шведска со повеќе од 24%. Словенечката берза исто така носи одлични резултати оваа година, бидејќи индексот SBI TOP е еден од најпрофитабилните во светот со принос од речиси 32%, а речиси 6% од свој удел имаа дивидендите. Сите овие нагло високи бројки отстапуваат од историските просеци и се резултат на лабава монетарна политика. Инвеститорите се охрабруваат и зајакнуваат со нивниот оптимизам, но тие треба да бидат повнимателни, бидејќи таквите стапки на раст не се одржливи и не можат да траат бесконечно. Добар пример за ова се азиските берзи, каде приносите се нула во Јапонија и негативни во Кина оваа година. Сликата беше целосно обратна кон крајот на февруари, кога кинескиот пазар генерираше повеќе од 10% поврат за само 2 месеци, а некои технолошки компании повеќе од 20%, но потоа со интервенција на кинеските власти сликата остро се трансформираше и кинески акциите се претворија во грдо пајче и заостанаа далеку зад остатокот од светот. Ова покажува дека е потребно периодично да се продаваат некои победници и да се бараат можности за инвестирање во занемарени инвестиции, бидејќи тоа носи натпросечни приноси. Односно, кој сега собира дел од профитот од масата и го ребалансира портфолиото, делува како внимателен господар.

Совети за инвеститорите:

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Очекувањата за инфлација се намалуваат, но повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува најголемата непозната, геополитиката или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот. Акциите на компаниите од областа на технологија и акциите на комапниите од областа на е-трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст. Со високите вредности, геополитичките тензии и неизвесните идни политики на централната банка, инвеститорите остануваат претпазливи и акциите нестабилни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се базира на мешање на кинеските власти во економијата и самата структура на пазарот. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни и заедно со негативните банкарски приноси, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите главно да инвестираат во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари. Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустриите кои подобро би ја преживеале кризата и каде вреднувањата не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурни стимули и транзиција кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна индустрија со тесна и широка потрошувачка. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, за САД треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и на тој начин пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за пократкорочните инвеститори каде е тешко да се предвиди деловното работење. За трпеливите долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добри приноси од дивиденда и привлечни вреднувања ја одржува атрактивноста нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа. Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките и понатаму се заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата или централните банки ја ограничуваат ликвидноста. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, електронската трговија, работата од дома, почистата енергија, работењето во согласност со општествените норми и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Повторно расте вредноста на биткоинот

Повторно расте вредноста на биткоинот

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница