29 Јули, 2021
0.0190

Генерали инвестментс: Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии

Објавено во: Финансии 16 Јуни, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Подготовките за летото започнуваат насекаде. Ограничувањата на јавниот живот брзо се повлекуваат насекаде во Европа и САД и пандемијата завршува (барем привремено). Кампањата за вакцинација беше успешна и се чини дека вирусот е контролиран. Но, не е секаде убаво, бидејќи некои делови на Азија и Латинска Америка се борат со рекорден број на инфекции, но тоа не ја расипува значително глобалната слика. Ситуацијата се чини дека е добра, економијата работи со полна брзина, а услужниот сектор, особено туризмот и угостителството, заживуваат. Економските податоци се многу добри. Индикаторите за активност на PMI се претежно во црвената област каде што покажуваат прегревање. САД со еден месец или два доцнења, е следен од Европа, така што можеме да очекуваме и одлично лето во Европа, економски гледано. Односите меѓу САД и Европа се подобруваат, така што тензиите и малата царинска војна во периодот на администрација на Трамп се минато. После седумнаесет години, очигледно, двете трговски суперсили, ќе го изедначат спорот за недозволена помош за авионската индустрија, што беше еден од главните камен на сопнување во нивните односи. Политички, очигледно на состанокот на Г7 беше постигнат договор кој е новиот извор на закана. За прв пат во историјата, НАТО ја идентификуваше Кина како закана. Европа нуди алтернатива на инфраструктурата на кинескиот пат на свилата и Италија сериозно размислува да излезе од Кинеската иницијатива. Се на се, тоа укажува на сериозни геополитички поместувања што се случуваат и кои можат да ги зголемат, пред сè, тензиите помеѓу САД и Европа од една страна и Кина од друга страна. Засега, сето тоа се случува на реторичко ниво, но евентуалното зголемување на тензиите може да има многу големо влијание не само на пазарите на капитал, туку и на економската активност и светската трговија.

Логистичките предизвици што се појавија во последниве месеци веројатно ќе продолжат, иако очекуваме олеснување на притисоците врз синџирите на снабдување наесен со забавување на економската активност по постковид периодот. Пазарите во развој продолжуваат да бидат под притисок поради послабиот развој на пандемијата, иако економските податоци покажуваат дека, слично на развиените пазари, започнал периодот на опоравување. Локалните политички приказни што ги загрижуваат глобалните инвеститори и создаваат тензии во одделни земји, сè повеќе се голема пречка за побрзо закрепнување. Инфлацијата останува на насловните страници бидејќи бројките, особено во САД, достигнаа нивоа последен пат видени во 80-тите години на минатиот век. Централните банки и земјите продолжуваат да проценуваат дека овој феномен е минлив по природа, но факт е дека тоа е само претпоставка. Есента сепак ќе биде многу интересна.

Берзите продолжуваат да остануваат близу до рекордните нивоа. Лабавата монетарна политика, која ќе продолжи и во текот на летото, продолжува да обезбедува голема ликвидност на пазарите. Пазарите продолжуваат да бидат под влијание на рефлаторното тргување, иако акциите на банките и другите финансиски компании паднаа по објавувањето на инфлацијата во САД од 5%, а акциите на технологијата и интересно американските обврзници пораснаа. Ова сугерира дека очекувањата за инфлација беа очигледно уште поголеми, но од друга страна, инвеститорите реализираа дел од профитот и ги реинвестираа во инвестиции кои заостануваа зад целиот пазар во последните неколку недели. Европските акции продолжуваат да изненадуваат, но Европа е во добра економска позиција со брзо затворање на јазот со САД преку вакцинација и последователното летно отворање, а инвеститорите го наградуваат ова со преместување на дел од своите инвестиции во европските акции. Очекувањата за скок во кинеските технолошки берзи сè уште не се материјализирани, бидејќи геополитичките тензии заедно со сè уште присутниот страв од натамошно мешање на кинеската држава во бизнисот ги држат пасивните инвеститори. Но, проценките остануваат привлечни, а потенцијалот над просекот останува.

Со одобрување на лекот за Алзехајмерер на Biogen, интересот за фармацевтски акции повторно се појави, иако скокот не беше силен за повеќето и проценките остануваат поволни. Притисоците во цените се зголемуваат во основната стока за широка потрошувачка и прехранбената индустрија, која се смета за многу безбедна индустрија, но растот на цените на суровините го надминува растот на цените на стоките во продавниците и се зајакнуваат предупредувањата за намалување на маргините. Материјалите, особено она што е поврзано со инфраструктурата и градежништвото, остануваат жешка приказна, слична на индустријата и автомобилската индустрија. Доларот останува на нивоата од пред една недела и погледите се повеќе се свртуваат кон ФЕД. Дали можат да донесат големи промени на пазарите по редовниот августовски состанок во Jackson Hall?

Совети за инвеститорите:

При диктирање на насоката и темпото на пазарите, пандемијата сè повеќе им отстапува место на инфлациските очекувања, а со тоа и на очекувањата за нивото на каматните стапки, а исто така расте и влијанието на геополитиката. Акциите на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со високи проценки, геополитиката и стравувањата од инфлација, инвеститорите остануваат претпазливи. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлацијата се мизерни, главно негативни и заедно со негативните приноси на банките, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на капитални инвестиции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на постпандемични економии ја зајакнува економската динамика или стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (преку демографски трендови), индустријата, поради инфраструктурни стимуланси и премин кон зелено и снабдување, а поради премин кон „зелена“ енергија  можеме да додадеме дел од потрошувачкиот сектор. Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, на САД им треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, Кина дојде во областа на интерес по последната корекција, но поради растечките геополитички тензии, претпазливоста не е излишна. Заради добри приноси на дивиденди и привлечни проценки за мал дел од портфолиото, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа исто така останува интересен. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, сега сме во фаза на консолидирање на девизните курсеви. Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции, особено ако инфлацијата ги надминува очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да издржат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние што би инвестирале поголема сума треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почиста енергија, водењето бизнис во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

СН ОСИГУРИТЕЛЕН БРОКЕР доби одобрение да издаде прва емисија на корпоративни обврзници од 80 милиони денари

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Растот на глобалните пазари на капитал и во вториот квартал од годината придонесе за одлични перформанси на фондовите со кои управува ВФП Фонд Менаџмент АД Скопје

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Србите бараат мајстори, ама и добро плаќаат

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната

Цените ќе скокнат, се зголемува инфлацијата во еврозоната