29 Септември, 2023
0.0248

Генерали инвестментс: Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции

Објавено во: Финансии 14 Јули, 2021

Добивај вести на Viber

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Економската состојба остана многу добра во последните неколку недели, но знаците дека го достигнавме врвот стануваат сè поочигледни. Во САД, растот забавува, а главните економски индикатори малку се спуштија од високите нивоа на прегревање. Европа заостанува два до три месеца од САД, така што индикаторите најверојатно ќе достигнат врв во следните два месеца. Вакцинацијата има корисен ефект врз отворањето на економиите и поврзаниот раст на услужниот сектор, особено угостителството и туризмот. Но, делта верзијата на коронавирусот се шири и делови од стариот континент, особено јужниот дел, се повторно склони кон затворање. Летната сезона очигледно ќе биде пократка отколку што се очекуваше. Но, за разлика од Азија, барем ќе има сезона. Земјите во Азија и Пацификот ги заоструваат ограничувањата поради ширењето на делта верзијата на вирусот, па дури и за прв пат во историјата Олимписките игри ќе поминат без гледачи. Ограничувањата веќе се одразуваат во економските индикатори, кои се влошуваат во Азија. Негативизмот дополнително се зајакнува со интервенциите на кинеските власти и партијата против технолошките компании. Во прашање е огромна количина на податоци за однесувањето на корисникот, што државата сака да ги задржи во нејзина ексклузивна сопственост и со тоа да им ја одземе моќта на компаниите. И покрај поблагите обиди за слична контрола од страна на американските технолошки гиганти во минатото, моменталната состојба во светот повторно им оди во прилог на технолошките компании, бидејќи очигледно единствениот негативен настан е глобалниот даночен договор, кој компаниите честопати го пренесуваат на потрошувачите. Економските односи меѓу Европа и нејзиниот најважен партнер, САД, продолжуваат да се подобруваат, бидејќи Европа ја замрзна идејата за дигитален данок во корист на глобален даночен договор. Инфлациските очекувања се релаксираат како резултат на растечките индикации за опаѓачки раст на цените. Цените на материјалите се стабилизираа, цените на металите паднаа малку и останаа на пониски нивоа, цените на дрвото, како еден од најчудните материјали во првата половина на годината, падна за дури 60% од врвот и се врати на нивоата од почетокот на годината. Продолжува да се чувствува притисок врз зголемувањето на цените на храната, а нафтата и гасот остануваат најнепредвидливи, каде растот и отворањето на економиите ги зголемуваат цените, додека неподготвеноста за нов одговор на ОПЕК + и потенцијалното враќање на Иран на меѓународните пазари (договорено со САД ) можат значително да ја зголемат понудата и да доведат до пониски цени. Со падот на очекувањата за инфлација и со тоа динамиката на пораст на каматните стапки, и нагло паднаа бараните приноси. Десетгодишната обврзница на САД сега е на ниво од 1,30%, додека германската 10-годишна обврзница е на ниво од -0,30%. Доларот останува релативно силен, помеѓу 1,18 и 1,19 долари за евро.

Берзите достигнаа нови рекорди. Одржувањето на лабава монетарна политика и падот на бараните приноси на државни обврзници имаа позитивен ефект врз пазарот. Се приближуваат и резултатите од вториот квартал, кои се очекува да бидат одлични и да додадат дополнителен оптимизам на пазарите. Првите компании веќе најавуваат зголемување на прогнозите, бидејќи поволното економско опкружување и трошењето на домаќинствата создаваат раст на бизнисот и профитот. Олеснувањето на очекувањата за инфлација го запре т.н. инфлаторно тргување, односно ротација во акции кои би растеле посилно ви услови на повисока инфлација. Акциите на компаниите за материјали и финансиските компании благо паднаа, но немаше големи поместувања. Видовме скок во технолошките компании, особено кога Пентагон го откажа изборот за „cloud услуги“, со нов договор вреден 10 милијарди долари, кој се очекува да го потпише Амазон. Од друга страна, кинеските технолошки компании продолжуваат да бидат под силен притисок од централната власт и партијата. Најновото затегнување дополнително ги изненади инвеститорите и индексот на акции во Хонг Конг, во кој најголема тежина имаат големите технолошки компании и кои забележаа пад од 3,5% во последната недела, што е најголем пад меѓу развиените пазари. Притисоците веројатно ќе продолжат, па и покрај многу поволните проценки и скоро рекордното заостанување во растот на кинеските акции зад глобалните пазари, овие инвестиции остануваат над просечниот ризик. Регионално, американските акции повторно ги надминаа европските акции во текот на изминатата недела, но оптимизмот во Европа останува висок, така што интересот на глобалните инвеститори за европските акции останува зголемен. Во САД, технолошките акции остануваат над просекот и, по последниот скок, посилни потези може да предизвика само објавувањето на деловните резултати. Пазарите на обврзници ќе се стабилизираат во наредните денови по силното поместување, а смените ќе дојдат само по состанокот на централните банкари во Jackson Hole на крајот на август.

Совети за инвеститорите:

Главната улога во диктирањето на насоката на пазарите ја преземаа (барем привремено) очекувањата за нивото на каматните стапки. Очекувањата за инфлацијата се олеснуваат, а геополитиката сè уште го додава својот удел во смените на пазарот. Акциите на компаниите од областа на технологијата, е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот заснован на долгорочни трендови, така што нивната привлечност се зголемува по неколкумесечна консолидација. Но, со високи проценки, геополитички тензии и стравувања од инфлација, инвеститорите остануваат претпазливи. Неизвесноста дополнително се надополнува со мешањето на кинеските власти во технолошката индустрија. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите прилагодени на очекувањата за инфлацијата се мизерни, главно негативни, и заедно со негативните приноси од банкарските производи, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува нужна. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде што отворањето на пандемиските економии ја зајакнува економската динамика, како што се нафтената и гасната индустрија или стимулативните мерки од страна на земјите ќе го променат деловното опкружување. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова главно вклучува здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурните стимули, како и резултат на преминот кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна потрошувачка индустрија, иако претпазливост е потребна со акциите на производителите на луксузни стоки. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, за САД треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, Кина дојде во област на интерес за купување по последната корекција, но поради мешањето на политиката во економијата, претпазливоста не е излишна. Заради добри дивидендни приноси и привлечни проценки, за мал дел од портфолиото, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа исто така останува интересен. Енергијата и материјалите остануваат заштита од инфлација, иако проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во минатото, сега сме во фаза на консолидирање на курсот на движење. Финансиите, особено банките, остануваат шпекулативни инвестиции, особено ако инфлацијата ги надминува очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума, истата потребно е да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски претставува важна компонента за постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ЗА ЕДНА ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ФИРМИТЕ ИМ ПОСКАПЕЛЕ ЗА ДВА ПРОЦЕНТНИ ПОЕНИ - еве какви се другите каматни стапки

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ИЗМАМЕНИ ВРАБОТЕНИТЕ ВО ДОРМЕО: Останаа без работа, а немаат ни плата, се активираат и синдикатите во Србија

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ПОМАЛКУ ПАРИ ЗА ВЛАДАТА И СОБРАНИЕТО: Прераспределбата на средствата од буџетот пред Комисијата за финансирање и буџет, еве каде се кратат средства

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

ЛИЧНИ ПРИЧИНИ, ЗГОЛЕМЕНИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОБВРСКИ ВО ДРУГИТЕ АНГАЖМАНИ - Миле Зечевиќ поднел оставка од функцијата член на Надзорен одбор во Стопанска банка Битола

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

РУСИЈА СЕГА ГИ ДРЖИ КОНЦИТЕ: Купија ланец трговски центри

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

НОВО од Комерцијална банка - Пакет бесплатни производи и дигитални услуги за млади без плата

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ШТО СЕ СЛУЧУВА СО РУСКАТА РУБЉА? Министерството за економија ги соопшти деталите

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

ИМА ЛИ ВРСКА СО НАЈАВАТА ЗА ПРИСОЕДИНУВАЊЕ, ИЛИ НЕ - во блок трансакции купени поситни проценти акции на Стопанска банка Битола

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат

КАКО ЖИВЕАТ МАКЕДОНЦИТЕ ВО ГЕРМАНИЈА? Заработуваат и до 3.500 евра месечно, киријата им пречи, зборуваат само за пензија, не жалат пари и не планираат да се вратат