18 Мај, 2021
0.0237

Генерали Инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат

Објавено во: Економија 14 Април, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Ситуацијата во светот останува сложена. Од една страна, постои надеж дека програмата за вакцинација ќе биде успешна и дека ќе се контролира пандемијата. Резултатите од вакцинацијата покажуваат солидни знаци на напредок, особено во поразвиените земји, при што состојбата најмногу се подобрува во САД и Велика Британија. Од друга страна, имаме развиени земји, особено во Европа, каде ограничувањата на животот продолжуваат, бидејќи вакцинацијата е премногу бавна, а Kовид-19 продолжува да се шири. Третата категорија вклучува главно земји во развој, Латинска Америка и Азија, но исто така и Африка, која се потпираше на поевтината, полесно достапната кинеска вакцина при вакцинирање, исто така поради ширењето на политичкото влијание, но која сега покажува многу ниска т.е. ограничена ефикасност. Како резултат, пандемијата неодамна започна брзо да се шири во овие земји (Бразил, Индија, Индонезија, итн.). Централните банки и земјите продолжуваат да водат многу релаксирана монетарна политика. Неделава, ФЕД соопшти дека нема да има пораст на каматната стапка оваа година, затоа оптимизмот, измерен преку економските индикатори е на прилично високо ниво и следствено на тоа е чувствителен на можен чекор или два назад во борбата против пандемијата и последователна економска рецесија. Инфлацијата останува непозната, цените на производителите продолжуваат да покажуваат знаци на раст, материјалите се значително повисоки отколку пред една или две години, така што можеме да очекуваме барем дел од ова да се прелее на крајните потрошувачки цени. Колку силно и колку долго ќе трае ова излевање останува отворено прашање. Пазарите сметаа наплив во периодот пролет-лето, а евентуалното продолжување и во текот на есента може да донесе превирања на берзите во услови на брза транзиција помеѓу одделните индустрии. Уште позагрижувачка е бавната ескалација на тензиите во односите меѓу САД и Кина, нешто што аналитичарите погрешно предвидоа дека ќе остане во историјата по изборот на Бајден. Недостатокот на чипови и полупроводници, што сега се очекува да продолжи до 2022 година, исто така, делумно се должи на овие тензии. Во САД стимулативниот пакет е успешно распределен меѓу населението, сега можеме да очекуваме почеток на инфраструктурниот стимул, а дебатата за тоа како да се финансира сето ова доаѓа до израз. Стана јасно дека даноците ќе треба да се зголемуваат и дебатата околу ова ќе биде долга и напната, но тоа ќе има големо влијание врз пазарите на капитал. Но, додека САД дебатираат како да го финансираат стимулативниот пакет, Европа се занимава со повеќе „животни“ теми, како на пример дали сите седат или не на вистинските места кога ја посетуваат Турција, додека целата инфраструктура и другите проекти се влечат со темпо на полжав кон точката на имплементација. Иако изгледаше малку подобро пред неколку месеци, имплементацијата очигледно сè уште е рак на бриселската бирократија. Резиме на моменталната состојба во светот би било дека ситуацијата е сложена и дека оптимистичкото сценарио е вклучено во резултатот, поради што учесниците на пазарите на капитал стоеја на прсти во последните неколку недели. Понатамошна поплава од ефтини пари кои бараат било каков позитивен поврат, без оглед на ризикот, ги одржува пазарите полека да се движат на повисоко ниво.

Минатата недела не донесе изненадувања. Пазарите се туркаат на повисоко ниво поради гореспоменатата ликвидност и се на рекордно ниво. Инвеститорите чекаат сигнали околу инфлацијата, резултатите од 1-виот квартал во 2021 година и следните два месеци се клучни за исходот од пандемијата. Тоа ќе се открие најбрзо со резултатите. За еден месец ќе биде јасно како и што, но се чини дека компаниите земено заедно можат позитивно да изненадат. Инфлацијата ќе треба да почека до доцна есен, а пандемијата наскоро ќе покаже дали е барем делумно контролирана и ќе го ослободи услужниот сектор (туризам, угостителство и сл.) во САД и Европа пред летните одмори. Затоа, во последните недели, инвеститорите беа претпазливи со инвестициите во индустриите и сегментите на пазарот поврзани со отстранување на мерките. Нешто повеќе внимание е насочено кон ИТ секторот, бидејќи акциите на најголемите компании малку оживеаја по неколкумесечна консолидација и покажаа наклонетост да се движат нагоре. Дури и крајот на истрагата против Алибаба и казната од само 2,8 милијарди, како една од најголемите технолошки компании во светот, се смета за позитивна. Притоа, го поддржува нашето основно сценарио дека оваа година ќе биде неизвесна за кинеските технолошки гиганти. Интенцијата беше да се покаже дека државата е над нив, а не е обратно, но за долгорочните инвеститори, нивните акции остануваат интересна инвестиција. Тоа продолжува да биде најинтересниот индустриски сектор, кој ќе добие најмногу пари од инфраструктурниот стимул, а исто така го оживува инвестицискиот циклус во индустриските компании (на пр. големи инвестиции во индустријата за полупроводници и др.). По силната едномесечна корекција, интересот за компаниите во понудувачкиот сектор исто така оживува, бидејќи отстранувањето на некои пандемиски мерки носи поголема потрошувачка на енергија, а започнува и инвестицискиот циклус поддржан од државни пари. Индустријата за широка потрошувачка привлекува и голем интерес, особено автомобилите, каде што европските автомобилски компании покажуваат се повеќе интерес за враќање на изгубеното во последните 5 години. Мерцедес оваа недела воведува нов електричен седан, што според аналитичарите претставува сериозна закана за Тесла досега. Нема големи поместувања на пазарите на обврзници. Приносите на 10-годишните обврзници на САД остануваат околу нивото од 1,70%, со поголема инфлација потребна за поголема промена, бидејќи ФЕД не покажува желба за откривање кога можеме да очекуваме пораст на каматните стапки (освен во 2021 година). Слична е ситуацијата и во Европа, каде желбата за ниски каматни стапки е уште поизразена. Доларот изнесува нешто помалку од 1,20 УСД за евро, што во моментов исто така одговара на сите инволвирани страни. Во последниве месеци, бевме сведоци на големи движења на валутите на пазарите во развој, каде што повеќето валути губат, но тоа е видено многу пати. Инвеститорите мора да бидат свесни за ризиците на овие земји доколку позајмуваат во странски валути.

Совети за инвеститорите:

Развојот на пандемијата, стимулациите на владата и ликвидноста од централните банки ги обликуваат берзите и ги туркаат на повисоки нивоа поради плимата на ликвидност. Акциите на компаниите од областа на технологијата и е-трговија, како и работата од дома, остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со високи проценки, претпазливоста не е излишна. Индустријата се стабилизира, а за нов раст ќе бидат потребни подобри деловни резултати. И покрај зголемувањето на приносот, обврзниците остануваат скапи, бидејќи приносите прилагодени на инфлациските очекувања остануваат мизерни и заедно со негативните приноси од банките, продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во инвестиции во акции и недвижнини. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографските трендови), индустрија, поради инфраструктурните стимуланси и грижата, како резултат на преминот кон „зелена“ енергија и можеме да додадеме селективна потрошувачка индустрија. Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, а поради прекрасните дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа е интересен за да заземе мал процент од портфолиото. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација, додека проценките не се претерани во овие индустрии, но по значителниот раст во последните неколку недели, доаѓа период на консолидација. За малку потрпеливи инвеститори, Кина е уште попривлечна меѓу пазарите во развој. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда потребно е да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови, а фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнувањето натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

ССМ бара задолжително платено отсуство за работниците на денот на вакцинацијата

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?