21 Април, 2021
0.0191

Генерали инвестментс: Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања

Објавено во: Финансии 24 Февруари, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Вториот бран на пандемијата се смири и земјите полека покажуваат знаци на активност. Сето ова носи поголем оптимизам за економиите. Многу држави во светот, се приближуваат кон жолтата фаза и економските активности значително се релаксираат. Со зголемување на бројката на новозаразени и зајакнување на вакцинацијата, економската доверба се подобрува. Очекуваната силна поддршка за економијата и натамошното „печатење“ на пари создаваат бран на ликвидност што ги принудува сите категории на инвестиции, иако има сè погласни предупредувања за прегреаните пазари. Пазарите имаа застој во растот во текот на изминатата недела, бидејќи предупредувањата за растот ја доведоа во сомнеж оправданоста за понатамошен раст. Инвеститорите продолжуваат да очекуваат повисока инфлација во иднина и ова е особено видливо во цените на материјалите и суровините, a нафтата достигна нивоа како пред корона кризата. Некои материјали како на пример бакарот, достигнаа нови рекордни нивоа. Екстремно студеното време во поголемиот дел од САД, особено во Тексас, ги покажа своите заби и ја откри ранливоста на општеството и економијата на краткорочни промени во временските шеми. Ова веројатно ќе го зголеми притисокот врз политиката кон зелена трансформација, иако овој пат алтернативните извори на енергија не се покажаа како решение или според некои проценки, ја потенцираа енергетската криза на југот на САД. Подобрите од очекувани резултати за последниот квартал на 2020 година и пред сè оптимистичките прогнози за втората половина на 2021 година, продолжуваат да ги инспирираат инвеститорите со дополнителна доверба и да одржуваат високи нивоа на пазарите. Во последниве недели, имаше интересен развој на пазарите на обврзници, каде што пазарите веќе се потпираат на порастот на каматните стапки на САД во периодот 2022-2024 година.  Американската 10-годишна обврзница на тој начин се приближи до нивото од 1,5% принос, што е силна точка за поддршка од периодот пред епидемијата, а истовремено претставува лакмусова хартија на берзите, а аналитичарите очекуваат ФЕД да интервенира на оваа точка бидејќи во спротивно можеме да очекуваме посилна корекција на берзите. И во Европа веќе гледаме зајакнување на реториката на земјите и на ЕЦБ, бидејќи германската десетгодишна обврзница неодоливо се крева нагоре и во моментов е на -0,30%, што е најблизу до нула принос по почетокот на пандемијата.

Берзите чекореа во место последните денови, иако има посилна ротација помеѓу индустриите во рамките на пазарот. Акциите на компаниите од областа на енергетиката и материјалите привлекоа најголем интерес на инвеститорите, бидејќи покрај релативно поволните проценки, претставуваат и заштита од инфлацијата. Една неодамнешна студија на американската инвестициска банка Голдман Сакс, која го анализираше движењето на индивидуалните категории на инвестиции во текот на периодите на инфлација во изминатите 100 години, емпириски потврди дека ниту една инвестиција не штити целосно од инфлацијата, но суровините се втора најдобра заштита, веднаш зад недвижнините. Потоа следуваат златото и среброто. Акциите сè уште имаат позитивна корелација, што значи дека кога инфлацијата се зголемува, тие се прилично лоши заштитувачи. Единствената инвестиција со негативна корелација, што значи дека цените паѓаат со зголемувањето на инфлацијата, се долгорочните обврзници, според оваа студија. Инвеститорите исто така паузираа од акциите од технолошкиот сектор и победниците во корона кризата. Добивката не е повредена и искрено е огромна. Значи, гледаме последните неколку дена дека овие сегменти паѓаат додека растат некои други сектори, особено енергетиката, финансиите и материјалите. Притисокот расте во индустријата за широка потрошувачка, каде поскапите земјоделски производи почнуваат да се рефлектираат во бизнисот и прават притисок врз маржите. Сосема друга приказна се индустриските компании, кои продолжуваат да ги изненадуваат инвеститорите со добри прогнози. Стимулот полека се прелева на резултатите, што ги зголеми прогнозите за 2021 година, а со тоа и очекувањата на инвеститорите. Но, дури и овде, на некои места, цените на акциите се веќе малку над реалноста. Резултатите од банките беа главно разочарувачки, но поради приказната за рефлација, берзанските стапки на овие и на осигурителните компании се држат многу добро и се форсираат на повисоко ниво. Лошите временски услови и студеното време влијаеа и на добавувачкиот сектор, каде што видовме силна корекција во последните две недели, а индустријата премина од еден од најдобрите сегменти во еден од најлошите. Долгорочната приказна продолжува да биде многу привлечна, така што овој замав може да претставува можност за купување. На пазарите на обврзници, ги гледаме веќе споменатите притисоци, особено врз долгорочните обврзници, така што можеме да очекуваме дека ФЕД и ЕЦБ наскоро ќе се појават и ќе се обидат да ја смират ситуацијата.

Совети за инвеститорите:

Развојот на пандемијата, стимулацијата од страна на владата и ликвидноста на централната банка продолжуваат да ги обликуваат берзите, а тие се зголемуваат поради бранот на ликвидност. Но, во последниве недели, прашањето за инфлацијата дојде до израз. Акциите на компаниите од областа на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки. Претпазливоста не е излишна и инвеститорите се повеќе склони за да остварат профит. Скапите обврзници и негативните приноси од банкарските продукти продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во инвестиции во акции, со шпекулативен раст кој продолжува во рамките на акциите и кој повремено се граничи со манија. Инвестиција што не нуди ништо друго освен приказна е “жежок костен”. Поради високите проценки, советуваме поголема претпазливост и се држиме до општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни заради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро како резултат на вакцините или влијанието на новите политики. Еден таков сегмент е сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење, каде што е потребна претпазливост во последните неколку недели по силниот раст. Силниот раст на некои места ја надмина реалноста во работењето на овие компании, но во услови на енормна ликвидност, инвеститорите засега не се загрижени за ова. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе насочен кон индустријата, инфраструктурата и еколошкиот живот. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Тука главно се вклучени здравство, индустрија и нега, а Азија се издвојува меѓу регионите. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, а проценките сè уште не се претерани во оваа индустрија, така што ова може да биде интересен зачин во портфолиото и преку индустриски и регионален пристап (Латинска Америка, Русија). Инвеститорите со долгорочни цели на заштеда треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума, истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, водењето деловни активности во согласност со општествените норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст