27 Октомври, 2021
0.0222

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Објавено во: Финансии 15 Септември, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Несигурноста пред есенските месеци расте во последните денови. Пазарите покажуваат замор и не сакаат повисоки нивоа, иако централните банки продолжуваат да обезбедуваат изобилна ликвидност. Пандемијата останува главна непозната и конечниот одговор дали вакцината е навистина ефикасна или не, сѐ уште не е достапен. Земјите каде има повеќе вакцинираните луѓе, се отворија повеќе, бидејќи бројот на хоспитализирани и смртни случаи е помал отколку минатата есен и оваа пролет, но овие бројки се исто така помали во помалку вакцинираните земји. Затоа, инвеститорите се повнимателни по неколкумесечниот силен раст на пазарите и го зголемија учеството на парите во нивните портфолија. Периодот есен-зима очигледно ќе бара претпазливост за да се покаже ефикасноста на мерките и вакцините. Пост-летното отворање и ентузијазмот стивнаа, а економските показатели и прогнози брзо се намалуваат. Ние остануваме во зоната на раст, но ситуацијата е многу помалку розова отколку пред два месеци. Проблемите во синџирите на снабдување и логистиката остануваат акутни и продолжуваат да го осакатуваат производството и продажбата. Тие се најочигледни кај полупроводниците, бидејќи се важен дел од мноштвото производи, но некои други компоненти, исто така, треба да чекаат месеци. Бројот на бродови што чекаат да пристигнат пред американските пристаништа на Западниот брег е рекорден и периодот на чекање се продолжува на 30 дена и повеќе. Ова носи разурнувачки циклус, бидејќи чекањето за истовар дополнително го продолжува времето на испорака, бидејќи бродовите само чекаат и не прават ништо. Ова ги турка цените на товарот, а со тоа и трошоците за превоз нагоре. Компаниите го пренесуваат ова на клиентите и гледаме дека цените кај производителите рапидно растат. Ова мора порано или подоцна да се прелее во конечните цени за потрошувачите. Затоа, можеме безбедно да кажеме дека инфлацијата ќе биде повисока од очекуваната во следните шест до дванаесет месеци, но колку висока останува непознато. Централните банки ја одржуваат формулацијата дека повисоката инфлација е привремена, но ако трае една година или две, тоа е голема разлика бидејќи пазарите сѐ уште не ја вклучиле во нивните нивоа. Ова не е помогнато од континуираниот силен раст на електричната енергија и гасот на светските берзи, кои се повеќе ги загрижуваат земјите и ги принудуваат на дополнителни мерки, како што се ограничување на цените или помош за најранливите групи. Централните банки продолжуваат да се грижат за ниските каматни стапки со нивната лабава монетарна политика. ЕЦБ ја задржа монетарната политика практично непроменета минатата недела, иако малку ја намали ликвидноста преку купување обврзници. Но, овој пад е едвај забележлив и пазарот одговори позитивно. Со влошувањето на економските показатели на есен, веројатноста за посилно заострување на монетарната политика е нагло намалена, што ги одржува пазарите на високо ниво. По повлекувањето на САД од Авганистан, геополитичката ситуација се смирува и Кина полека го презема приматот на водечката азиска сила, која исто така ќе ја регулира геополитичката структура на азискиот континент. Меѓутоа, Американците очигледно, повеќе ќе се грижат за себе. Кина продолжува да има свои внатрешни политички предизвици. Притисокот врз економијата продолжува и на секои неколку дена се појавуваат нови мерки. Последните гласини кои обично излегуваат како вистинити се дека партијата врши притисок да се прекине услугата Alipay. Кршењето на интернет -гигантите на помали парчиња е нешто што би имало прилично негативно влијание на пазарот на краток рок, но може да има позитивен ефект врз сите корисници, како и економскиот раст на долг рок. Но, бидејќи комуникацијата е слаба, инвеститорите остануваат претпазливи, а кинеските акции се многу шпекулативни, а со тоа и нестабилна инвестиција.

Растот на берзите е во застој. Несигурноста за пандемијата и високите вредности го зедоа својот „данок“, а инвеститорите станаа повнимателни. Низ призмата на последните шест месеци, приносите се сѐ уште фантастични и корекцијата помеѓу 5% и 10% би била добредојдена, но засега, високата ликвидност во системот не дозволува посилна корекција. Нешто ново треба да се случи за купувачката ревност да се намали со секоја помала корекција и да се овозможи малку поголема корекција. Меѓу регионите, Јапонија се издвојува минатата недела, бидејќи е единствената земја која забележа позитивен раст, речиси 5%. Причината се очекуваните промени во економската политика на новиот премиер, како што се ревитализација на нуклеарните централи. Сите други региони се во сив просек од мал пад. Индустријата е поинтересна. Единствениот сектор во зелена зона е енергијата, бидејќи акциите на индустријата исто така позитивно реагираат на зголемените цени на бензинот, кои достигнуваат рекордни висини и цените на нафтата, кои повторно се над 70 долари за барел. Поради зголемените инфлациски очекувања, акциите на финансиите, особено банките и широката потрошувачка, добро се држат. Здравствената индустрија оствари најлоши резултати, каде што информацијата дека „ сѐ уште не се препорачува“ третата доза на вакцината во Соединетите држави и повторното отворање на темата за ограничување на цените на лековите од страна на демократите, имаше негативно влијание врз целата индустрија. Меѓу најнегативните беа индустријата, која прави пауза по силниот раст во последните 6 месеци и информатичката технологија поради високите вредности и делумно веќе споменатите интервенции на кинеските власти против кинеските интернет гиганти.

Европските акции продолжуваат да бидат под влијание на изборите во Германија, каде што анкетите две недели пред изборите сугерираат доминација на социјалдемократите, но повеќе од 50% шанси за коалиција на социјалдемократи, зелени и либерали. Коалицијата нема да донесе големи промени, но можеме да очекуваме зголемени инвестиции во зелената транзиција и можеби малку помалку ограничувачка фискална политика, особено во насока на помалку строга контрола на буџетските дефицити, што ќе биде добро на европско ниво, особено за повеќе задолжените јужни земји. Доларот и еврото остануваат стабилни на околу 1,18 долари за евро. Пазарите на обврзници, исто така, остануваат стабилни, иако неодамнешното поплавување на емисиите на корпоративните, државните и на зелените обврзници малку ја намали подготвеноста на инвеститорите да прифатат екстремно ниски фиксни приноси. Но, бидејќи ликвидноста на пазарот е диктирана од централните банки, овој потег засега не се очекува.

Совети за инвеститорите:

Насоката на пазарите е диктирана од очекувањата за нивото на каматните стапки и ликвидноста обезбедени од централните банки. Очекувањата за инфлација остануваат високи и повисоката инфлација најверојатно ќе трае подолго од очекувањата на јавноста. Пандемијата останува непозната, геополитика или она што се случува во Кина го додава својот удел во промените на пазарот. Технологијата, е-трговијата и акциите на компании за работа од доба се сегменти со натпросечен раст на бизнисот базиран на долгорочни трендови, така што тие остануваат атрактивни, но пониските прогнози со најновите резултати во комбинација со високите вредности ги намалија очекувањата за раст. Со високите вредности, геополитичките тензии и неизвесните идни политики на централната банка, инвеститорите стануваат повнимателни. Несигурноста во технолошкиот сектор и азиските пазари се воспостави со мешање на кинеските власти во економијата и самата структура и правила на пазарот. Обврзниците се скапи, бидејќи приносите приспособени за инфлациските очекувања се мизерни, главно негативни, и заедно со негативните банкарски приноси, инвеститорите продолжуваат да бидат принудени главно на инвестиции во акции и недвижен имот. Диверзификацијата на портфолиото останува приоритет и препорачливо е портфолиото да се подели на различни класи, меѓу акции, обврзници или пари. Инвестициите надвор од технолошкиот сектор остануваат атрактивни поради пониските вредности и различната динамика на развој на индустријата. Тежината во форма на индивидуални учества треба да ја претставуваат индустриите кои подобро би ја преживеале кризата и каде вреднувањата не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), делови од индустријата, поради инфраструктурни стимули и транзиција кон „зелена“ енергија. Сепак, можеме да додадеме селективна индустрија со тесна и широка потрошувачка. Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија, за САД  треба поголема претпазливост поради големата тежина на ИТ компаниите, а Кина и пазарите во развој остануваат ризични поради неодамнешните настани и со тоа помалку привлечни за повеќе краткорочни инвеститори и каде мешањето на политиката во економијата го отежнува предвидувањето на деловното работење. За трпеливи долгорочни инвеститори, поради поволните вреднувања, се појавуваат одредени можности за инвестирање. За мал дел од портфолиото, добри приноси од дивиденда и привлечни вреднувања ја одржуваат атрактивноста на нашиот регион во Централна и Југоисточна Европа. Енергијата и материјалите и повеќе шпекулативните финансии, особено банките, остануваат како заштита од инфлација, особено ако инфлацијата ги надмине очекувањата. Инвеститорите со долгорочни цели за штедење треба да истраат и да продолжат да вршат периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголем износ, истиот треба да го распоредат во подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работа од дома, почистата енергија, водењето бизнис во согласност со општествените и нормите на животната средина и почитувањето на таканаречените препораки за ЕСГ се долгорочни трендови и фокусирањето на долгорочните трендови историски е важна компонента во постигнување на натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

НОВИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ „ТРИЈАТ“ РАЦЕ - од идната година повеќе пари и од данок на доход и од ДДВ, како ќе се контролираат во трошењето?

НОВИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ „ТРИЈАТ“ РАЦЕ - од идната година повеќе пари и од данок на доход и од ДДВ, како ќе се контролираат во трошењето?

ХАЛК ОСИГУРУВАЊЕ ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ ЗА ТРИ МИЛИОНИ ЕВРА - друштвото сега има капитал од 15,5 милиони евра

ХАЛК ОСИГУРУВАЊЕ ГО ЗГОЛЕМИ КАПИТАЛОТ ЗА ТРИ МИЛИОНИ ЕВРА - друштвото сега има капитал од 15,5 милиони евра