15 Април, 2021
0.0261

Генерали инвестментс: Прекрасните дивидендни приноси од нашиот регион се интересни за инвеститорите

Објавено во: Финансии 31 Март, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

Пандемијата полека добива на интензитет. Состојбата во Азија е добра. Во САД, како и во Велика Британија, исто така, изгледа многу добро, а Латинска Америка и Европа изгледаат скоро катастрофално. Како резултат на ова, ограничувањата се најлоши на стариот континент, што има многу негативно влијание врз економијата и сè повеќе и врз расположението кај луѓето. Првомајските празници се изгубени, а јунскиот почеток на летната сезона сè уште не изгледа ветувачки. Услужниот сектор, кој е многу важен, особено за јужните земји во Европа, ќе продолжи да страда и се поставува прашањето колку може да трае и покрај дарежливата помош на земјите. Со оглед на состојбата со пандемијата, можеме да видиме врска помеѓу вакцинацијата и развојот на пандемијата, каде што стапката на вакцинација е поголема, таму пандемијата се смирува, па затоа е клучно Европа конечно да ја забрза својата програма за вакцинација. Сето ова ќе биде многу тешко, со оглед на бирократската логика на носителите на одлуки во Брисел, така што се повеќе земји започнуваат со програма за вакцинација по сопствена иницијатива. Состојбата во индустријата е многу добра, нарачките се високи, а економските показатели се добри. Индустријата и делот од услужниот сектор што поддржува работа од дома ги одржуваат заедничките економски индикатори на солидни нивоа, што ги поддржува пазарите да останат на рекордни нивоа. Американскиот стимул се слева на пазарите и ова очигледно ќе се случува уште неколку недели. Реториката меѓу републиканците и демократите се намалува во последните неколку недели, тензиите се намалуваат, барем привремено, а тензиите меѓу Кина и САД и Европа благо растат. Најновите тензии се предизвикани од кинески прекршувања на човековите права, па затоа ескалацијата на тензиите, што ќе се рефлектира и врз економиите и берзите, се чини неизбежна. Движењата на пазарите на обврзници се стабилизираа и иако 10-годишната американска обврзница е нешто над 1,70 проценти, тоа не ги загрижува премногу пазарите во моментот. Со зголемувањето на приносот на обврзниците, рекордните вредности на берзата и силниот долар кои се движи во опсегот од 1,17 американски долари за едно евро,  па се очекува корекција. Неодамна скапоцените метали изгубија дел од својот сјај. Нафтата, се стабилизира малку пониско, околу 60 американски долари и се чини дека тоа им одговара на сите.

Главната приказна за пазарите на капитал во последните денови е повторно проблем со еден од хеџ фондовите. Менаџментот на Archegos Capital очигледно го изгради своето огромно портфолио со позајмени пари што не успеа да ги врати, па банките беа принудени да го распродаваат портфолиото кон крајот на минатата недела. Некои од помалите акции кои беа ѕвезди поради нивниот раст оваа година, нагло паднаа. Неколку големи глобални банки како Goldman, JP Morgan, Credit Suisse и Nomura ќе објават милијарди загуби, повторно предупредувајќи ги инвеститорите дека поради ниските каматни стапки и како последица на нескротливите шпекулации на некои учесници, пазарот крие мини. Тие се многу тешки за избегнување, само диверзификацијата на портфолиото многу помага. Првиот квартал завршува за неколку дена и компаниите веќе се подготвуваат за првите објави, што може да се очекуваат во април. Резултатите ќе бидат лакмусов тест за состојбата на економијата, особено во Европа заради новите и најсилни ограничувања на јавниот живот досега (главно поради Германија). Резултатите исто така ќе ја редефинираат динамиката на пазарот. До денес, победниците во кризата, технолошките компании, индустријата и компаниите што сервисираат работа од дома и е-трговија, треба да дадат потврда дека силниот раст во претходната година не е еднократен, туку тренд што останува. Оваа недела, администрацијата на Биден ќе открие повеќе податоци од огромниот стимуланс на инфраструктурата во САД, зголемувајќи го интересот за индустријата, како и материјалите. Можеме да забележиме поголеми поместувања во Европа, каде што индустријата претставува многу поголема тежина во индексите отколку во САД. Кинеските акции, ако одземеме пад на неколку акции поради проблемите на гореспоменатиот хеџ-фонд, повторно наидоа на поддршка, иако загриженост за повторно заострување на односите со САД и заканата за повлекување од американските берзи. Затоа, тие остануваат натпросечна шпекулативна инвестиција уште некое време. Меѓу индустриите, вреди да се спомене широката потрошувачка, што во одредени сегменти (луксузни производи, возила и сл.) покажува добар раст, така што сегментот останува привлечен. Минатата недела идејата за рефлационо тргување беше целосно опуштена, а ротацијата во финансиските акции и материјалите се забави, иако последните остануваат привлечни заради инфраструктурни проекти. Нејасниот развој на пандемијата продолжува да создава голема несигурност во авионската индустрија, угостителството и во услужниот сектор воопшто. Бидејќи отворањето на јавниот живот останува силно вградено во сегашните нивоа, претпазливоста кај овие сегменти на пазарот не е излишна.

Совети за инвеститорите:

Развојот на пандемијата, државните стимуланси и ликвидноста на централните банки ги обликуваат берзите, но тие се туркаат на повисоко ниво заради плимата на ликвидност и ротацијата помеѓу инвестициите. Прашањето за инфлацијата останува во преден план. Акциите на технологијата и е-трговијата и работата од дома остануваат сегменти со натпросечен раст на бизнисот, но со многу високи проценки, претпазливоста не е излишна и инвеститорите се повнимателни. Индустријата се стабилизира, но новиот раст ќе бара подобри деловни резултати. И покрај зголемувањето на приносот, обврзниците остануваат скапи, заедно со негативните приноси од банките, тие продолжуваат да ги принудуваат инвеститорите првенствено во капитални инвестиции. Диверзификацијата на портфолиото останува итна. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Можностите надвор од технолошкиот сектор остануваат привлечни поради пониските проценки, особено во сегментите на пазарот каде се очекува силна промена во деловното опкружување на подобро заради вакцините или влијанието на новите политики. Тежината во форма на индивидуални учества треба да биде претставена од индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравствена заштита (исто така преку демографски трендови), индустрија, поради инфраструктурни стимули и грижа, како резултат на преминот кон „зелена“ енергија. Меѓу регионите, Европа се издвојува според привлечноста, а поради прекрасните дивидендни приноси и привлечните проценки, нашиот регион од Централна и Југоисточна Европа е интересен и за мал дел од портфолиото. Енергијата и материјалите се споменуваат како заштита од инфлација во последните неколку недели, иако проценките во оваа индустрија не се претерани, но по значителниот раст во последните неколку недели, доаѓа период на консолидација. Сепак, тие сè уште остануваат интересен зачин во портфолиото и преку секторски и регионален пристап. Инвеститорите со долгорочни цели на заштеди треба да издржат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почиста енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ЕСГ се долгорочни трендови, а фокусот на долгорочните трендови историски е важна компонента на постигнување натпросечни приноси.


Можеби ќе ве интересира

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

НОВ ЗАЕМ ОД 100 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за Развојната банка за евтини кредити за фирмите

НОВ ЗАЕМ ОД 100 МИЛИОНИ ЕВРА - парите се за Развојната банка за евтини кредити за фирмите

Генерали инвестментс: Берзите се туркаат на повисоко ниво поради плимата на ликвидност

Генерали инвестментс: Берзите се туркаат на повисоко ниво поради плимата на ликвидност

Халкбанк со поддршка од матичната банка од Турција ќе го зголеми капиталот за нови 20 милиони евра

Халкбанк со поддршка од матичната банка од Турција ќе го зголеми капиталот за нови 20 милиони евра