02 Март, 2021
0.0220

Генерали Инвестментс: Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет

Објавено во: Економија 20 Јануари, 2021

Портфолио менаџерите во Генерали Инвестментс составија резиме за тековните случувања кои влијаат врз пазарот на капитал и актуелни совети за инвеститорите.

Преглед на моменталните случувања:

-Последната недела не донесе многу новини и како резултат, пазарите во отсуство на нови информации стагнираа или претрпеа минорна корекција. Политичката состојба во САД се смирува. Новата администрација доаѓа на власт оваа недела. Првите чекори сè уште не се наведени, но сè уште се зборува за стимулативниот пакет од 1.900 милијарди долари, што ќе донесе засилени инвестиции во инфраструктурата, зелените политики, образованието и слично за секое домаќинство. Со оглед на тоа што пандемијата продолжува да се интензивира, надминато беше нивото од два милиони жртви на глобално ниво, а ограничувањата за јавниот живот продолжуваат да преовладуваат во светот. Мерките се продолжуваат во февруари, а на некои места и во март. Како резултат, економските очекувања се намалуваат за првата половина на 2021 година, но од друга страна тие се зајакнуваат за втората половина на 2021 година, што значи дека очекувањата за цела 2021 година сè уште не се намалуваат. Гледаме дека вториот бран стана многу силен дури и во најголемите европски економии како што е Германија, што ги прави економските изгледи за Европа помалку охрабрувачки, бидејќи услужната индустрија се соочува со сериозни ограничувања. Владејачката германска партија ЦДУ избра нов претседател кој може да стане канцелар на следните избори и со тоа мотор на европската политика, но пазарите досега целосно го игнорираа овој настан. На почетокот на неделата, кинеските економски податоци повторно беа позитивно изненадувачки, бидејќи БДП порасна за 6,5% во последниот квартал и за 2,3% во цела 2020 година. Ова е една од најниските бројки од 1990 година, но е позитивна и дава добра основа за големи очекувања за 2021 година. Кинеската индустрија продолжува да расте и побарувачката за суровини се очекува да остане многу силна, што е охрабрувачки особено за Латинска Америка, Африка и Русија како економии зависни од извозот на материјали. Услужниот сектор во Кина исто така се зајакна во последните месеци и довербата на потрошувачите е висока, поддржувајќи го растот на европскиот и американскиот потрошувач, особено индустријата за луксузни стоки. Загрижени за растот на бројот на новозаразени во последните неколку недели, практично насекаде во Азија, брзи и драстични мерки се очекува да ги спречат локалните епидемии. Вреди да се спомене и растот на доларот во однос на еврото, што малку ги ограничи валутните притисоци врз работењето на европските компании. Овој раст е донекаде изненадувачки, бидејќи може да очекуваме доларот да продолжи да се движи во надолна линија поради големиот стимулативен пакет што веќе беше споменат. Затоа, останува прогнозата за односот од 1,30 УСД за едно евро до крајот на годината.

-Пазарите се во еден вид средна фаза, кога од една страна „го процесираат“ растот во изминатите неколку недели, а од друга страна го чекаат одговорот на вакцината и пандемијата и новата американска администрација. Првите мерки веројатно ќе можеме да ги видиме на крајот на оваа недела и ќе треба да почекаме уште еден месец за да се смири епидемијата. Минатата недела, првите компании започнаа да објавуваат деловни резултати за 2020 година. Особено интересни се податоците за последниот квартал и предвидувањата за 2021 година. Иако очекувањата на аналитичарите се поставени умерено, постојат очекувања во позадината на силните прогнози што ги надминуваат предвидувањата и се чини дека во некои случаи тоа нема да биде доволно. По првите соопштенија за работењето на американските банки, видовме значителна корекција кај сите акции на поголемите компании во индустријата, но тоа не е неочекувано со оглед на силниот раст во последните неколку недели. Генерално, рефлационото тргување продолжува бидејќи инвеститорите очекуваат поголема инфлација во иднина. Ова е една од причините зошто акциите на финансиските компании, особено банките, индустријата, материјалите и другите циклични индустрии продолжуваат да бидат во првите редови. Од друга страна, главно има акции од дефанзивниот сектор на основната потрошувачка, каде суровините, особено храната, растат во последните неколку недели, а со тоа влијанието врз идните маргини на профит во индустријата ќе биде негативно. Покрај приказната за повисока инфлација, зелените политики и поврзаните одлуки за инвестиции продолжуваат да ги насочуваат инвеститорите најмногу. Акциите во овие сегменти, особено снабдувачката индустрија, продолжуваат да бидат „жешка предност“и очекувањата на инвеститорите растат. Сепак, исто така е точно дека со високи проценки во некои други индустрии, многу акции во снабдувачкиот сектор дури и не изгледаат скапи, особено ако прогнозите за поголем раст во наредните години се остварат барем приближно. Вреди да се спомене уште еден жежок сегмент, електричните автомобили. Достапни се најновите податоци за продажба во Европа во 2020 година. Уделот на електрични и хибридни автомобили во вкупната продажба се искачи на 12,5% во 2020 година, 19% во последниот квартал, само во декември но веќе над 25%. Очигледно, продажбата на „зелени“возила зема замав. Во исто време, интересно е што европските производители го стигнаа и очигледно го престигнаа Тесла. Во декември, најпродаван електричен автомобил беше ID.3 на Фолксваген со удел од 60%, додека уделот на Тесла падна на 9% во последниот квартал од 2020 година и бројот на продадени автомобили во цела 2020 година за дури 11%, и покрај силниот раст на пазарот . Сепак, тие знаат како да ја запрат еуфоријата во следните недели, поради ограничувањата во производството на полупроводници за автомобилската индустрија имаат ограничено производство, додека од друга страна, акциите на производителите на полупроводници се зголемија. Меѓу извонредните пазари оваа година, треба да ја споменеме Азија без Јапонија, каде што Кина, Тајван и Кореја имаат најголема тежина, и кои во моментов се меѓу најдобрите пазари оваа година, главно поради малото влијание на пандемијата.

Совети за инвеститорите:

Развојот на пандемијата, претстојните стимулативни пакети и ликвидноста на централните банки продолжуваат да ги обликуваат берзите. Акциите на компаниите од технолошкиот сектор и акциите на компаниите кои се занимаваат со е-трговија и работа од дома остануваат сегменти со натпросечен раст, но со високи проценки и стории како крајна линија околу технолошките монополи, социјалните медиуми и Алибаба, каде што Џек Ма сè уште не се појави, инвеститорите стануваат се повеќе воздржани. Скапите обврзници и негативните приноси од банкарски продукти продолжуваат принудно да ги насочуваат инвеститорите во инвестиции во акции, а исто така гледаме раст кој се граничи со манија, сè повеќе шпекулативни инвестиции кои не нудат ништо освен приказна. Остануваме посветени на општата препорака дека е неопходна диверзификација на портфолиото. Препорачливо е да се подели портфолиото во различни класи, помеѓу акции, обврзници или пари. Продолжува ликвидносната поддршка и за обврзници и за акции. Можностите надвор од технолошкиот сектор се привлечни, особено во сегментите на пазарот кои очекуваат силна промена во деловното опкружување на подобро како резултат на вакцините или влијанието на политиките. Еден таков сегмент е сè што е поврзано со почиста животна средина и поодржлив начин на живеење, каде што е потребна претпазливост во последните недели по силниот раст. На некои места, силниот скок можеби започна да ја надминува реалноста во работењето на овие компании, но во услови на прекумерна ликвидност, ова засега не ги загрижува инвеститорите. Ако вакцината е ефективна, тогаш динамиката во најпогодените сектори ќе се промени од корен и ротацијата помеѓу индустриите ќе се интензивира. Трендот на раст на пазарите може да продолжи како резултат на стимулативниот пакет, кој е повеќе фокусиран на индустријата, инфраструктурата и повеќе еколошки живот, но во 2021 година можеме да очекуваме малку поинаква структура на раст. Историјата не учи дека главните двигатели на растот на пазарот драматично се менуваат со текот на времето. Затоа е неопходен балансиран пристап кон инвестициите, а поголема тежина треба да се даде на индустрии кои подобро би ја преживеале оваа криза и каде проценките не се претерани. Ова вклучува главно здравство, индустрија и нега, но исто така и повеќе засегнати индустрии со цел додавање зачин. Инвеститорите со долги цели на заштеда треба да истраат и да продолжат со периодични плаќања, а оние кои би инвестирале поголема сума истата треба да ја распределат на подолг временски период. Дигитализацијата, автоматизацијата, е-трговијата, работењето од дома, почистата енергија, работењето во согласност со социјалните норми и придржувањето кон таканаречените препораки на ESG се долгорочни трендови. Компаниите и индустриите на кои им е тешко да се прилагодат на ова, ќе станат сè помалку популарни меѓу инвеститорите. Иако флуктуациите во една или друга насока можат да бидат силни, тие не треба да нè заведат кога размислуваме како да го структурираме и составиме портфолиото за долг период на заштеда.


Можеби ќе ве интересира

Oва е град каде на луѓето им плаќаат во биткоини

Oва е град каде на луѓето им плаќаат во биткоини

Македонија продолжува во болна рецесија - БДП лани падна за 4,5 отсто, минус има и во четвртиот квартал

Македонија продолжува во болна рецесија - БДП лани падна за 4,5 отсто, минус има и во четвртиот квартал

Азески: Ако е стабилно, зошто министре се одложува исплатата на дивидендите

Азески: Ако е стабилно, зошто министре се одложува исплатата на дивидендите

Бесими: До крајот на март првичниот драфт за Царинскиот тарифник

Бесими: До крајот на март првичниот драфт за Царинскиот тарифник

БИТИЌИ: Фирмите за субвенциите за плати можат да аплицираат до крајот на март, а може и да ги исплатат платите, па Владата да им ги врати парите

БИТИЌИ: Фирмите за субвенциите за плати можат да аплицираат до крајот на март, а може и да ги исплатат платите, па Владата да им ги врати парите

ПРВИОТ ЧОВЕК НА КОМОРАТА, АЗЕСКИ ДО ПРАТЕНИЦИТЕ: Собранието да не ги кочи економските закони

ПРВИОТ ЧОВЕК НА КОМОРАТА, АЗЕСКИ ДО ПРАТЕНИЦИТЕ: Собранието да не ги кочи економските закони

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СВАДБИ ДА ПРЕДЛОЖАТ ПРОТОКОЛ ЗА РАБОТА - но конечниот збор ќе го каже Комисијата за заразни болести

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА СВАДБИ ДА ПРЕДЛОЖАТ ПРОТОКОЛ ЗА РАБОТА - но конечниот збор ќе го каже Комисијата за заразни болести

Тутунски комбинат лани работел со добивка

Тутунски комбинат лани работел со добивка

И неделава точиме поскапи горива: Ова се цените

И неделава точиме поскапи горива: Ова се цените