29 Јануари, 2020
0.0161

Германците бараат гастарбајтери, а сами бегаат од државата: Зошто и каде најчесто заминуваат?

Објавено во: Економија 08 Декември, 2019

Германските мигранти се претежно високообразовани академски граѓани во своите рани години: 76 проценти имаат високо образование или докторат, што е три четвртини, иако само една четвртина од германското население има универзитетско образование. Повеќето се од 20 до 40 години. Овие податоци доаѓаат од студија на Федералното биро за истражување на населението.

Според оваа студија, голем дел од испитаниците емигрирале од професионални причини. „Честопати тоа е следниот чекор во кариерата“, вели политикологот Андреас Ете при презентирањето на резултатите од студијата во Берлин. Само 18 проценти изјавиле дека ја напуштаат Германија заради незадоволство од животот во оваа земја, пренесува српски Курир, повикувајќи се на Дојче веле.

„Повеќе од 60 проценти од анкетираните изјавиле дека нивниот нето приход на домаќинства во странство е „подобар“ или „многу подобар“ од платата што ја добиле во последните месеци во Германија“, рече Ете. Во просек, нето личниот приход се зголемувал за 1,186 € месечно. Ова големо зголемување на приходот останува дури и кога се разгледува различната куповна моќ на земјите во кои се иселиле Германците.

Зголемувањето на нето приходот во странство се покажа дека им користи на сите иселеници, особено на оние кои немаат универзитетско образование. Сепак, има и негативни последици од емиграцијата: за 40% од иселениците, социјалните контакти се влошиле малку во странство. Според Федералното биро за истражување на населението, во моментов во странство живеат околу четири милиони Германци . Во просек, 180.000 германски државјани ја напуштаат земјата секоја година. Во истиот период се вратиле околу 130.000. Затоа, на Германија не и се заканува трајно губење на квалификувани работници, т.н. „одлив на мозоци“. Студијата покажува дека престојот во странство обично е привремено и трае само неколку години.

За последните десет години, Швајцарија е најпопуларна дестинација за германските имигранти. Скоро 200.000 Германци се преселиле во соседна земја. 127.000 заминале во Соединетите држави, 108.000 во Австрија и 82.000 во Велика Британија. Стапката на емигранти од Германија е 5,1 процент релативно висока во однос на другите индустријализирани земји. На пример, 0,7 проценти од населението емигрирало од САД, 0,6 проценти од Јапонија, додека Полска забележа високи 10 проценти.

Оваа германска студија на панелот за иселување и ремисија (ГЕРПС) целосно го менува традиционалниот миграциски пристап: не ги испитува имигрантите во нивната целна земја, туку се концентрира на иселениците од одредена земја кои патуваат на различни дестинации во светот. 

Анкетирани се повеќе од 10.000 германски државјани на возраст од 20-70 години кои се преселиле во странство помеѓу јули 2017 и јуни 2018 година или се вратиле во Германија во истиот период.

Можеби ќе ве интересира

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?