21 Септември, 2019
0.0183

ГЕРМАНЦИТЕ ДАДОА ТОЧНА ПРЕСМЕТКА: Еве колкава месечна плата ве прави богат човек

Објавено во: Економија 17 Август, 2019

Интересно истражување покажува дека секој кој има месечна плата поголема од 3 440 евра во Германија е официјално богат.

Истражувањето направено од Бизнис институтот од Келн, покажува дека наведениот нето износ на заработка, по одбиениот данок и трошоци кон државата, иако не изгледаат претерано големи, на располагање ги има секој десети Германец.

Како што се наведува таа граница на богатство важи за самци, а ако се зборува за домаќинство без деца, односно за брачен пат, границата на богатство е 5 160 евра, односно нешто повеќе од 2 550 евра по сопружник.

Работата е во тоа што во домаќинството одредени трошкови се плаќаат по единствена цена, без разлика на тоа колку членови тие услуги ги користеле-како интернет, греење или изнајмување стан.

Во ова истражување скоро никој од оние кои имаат плата поголема од 3 500 евра не се сметаат себе богати, туку само припадник на средна или во најдобар случај повисока средна класа.

Вистинските припадници на средната класа, кои примаат околу 1870 евра месечно, неретко себе се сметаат за луѓе на границата на сиромаштија. Меѓутоа, токму тие 1869 евра месечно просечна плата во Германија, односно половина од вработените во таа држава примаат толкав или понизок износ, а другата половина прима повеќе.

Таа граница на богатство важи само за самци, а ако се зборува за домаќинство без деца, односно за брачен пар, границата на богатство е 5160 евра, односно нешто повеќе од 2550 евра по сопружник.

Можеби ќе ве интересира

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Тиквеш: На „тимбилдинг“ одат сите вработени, секој да изгради поцврста врска со производот

Тиквеш: На „тимбилдинг“ одат сите вработени, секој да изгради поцврста врска со производот

ТАВ: Ќе има пушачка соба по пасошката контрола на скопскиот аеродром

ТАВ: Ќе има пушачка соба по пасошката контрола на скопскиот аеродром