07 Јуни, 2020
0.0260

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Објавено во: Финансии 19 Август, 2019

Повеќе од 472.000 слободни работни места има во Германија, според анализите на Федералната агенција за вработување. Најбарани на пазарт на труд во државата со голема економска моќ се водоводџии, мајстори за греење и климатизација,но се бараат и негуватели на стари лица, исто така недостигаат и работници во производството, и во прецизната механика.

Анализата на Федералната агенција за вработување покажува дека скоро две третини од слободните работни места во фирмите кои се занимаваат со водовод и канализација  не се пополнети во просек околу 200 дена.

Во областа Баварија се бараат машиновозачи.

61.000 понуди за работа има во здравтството, се бараат лекари, медицински сестри, болничари и други сдравствени работници.

Во многу сегменти е забележан недостиг на експерти и затоа ќе се овозможи доселување во Германија заради вработување - како и доаѓање со цел потрага за работно место за стручна обука. Со овој закон за прв пат се воведува единствен поим експерт односно квалификуван работник, истакана секретарот во МВР на Германија, Штефан Мајер.

Во иднина повеќе нема да се применува правилото по кое предност при вработување имаат државјани на Германија или некои други земји од ЕУ. Исто така се укинува и листата на таканаречени дефицитарни занимања така што сите групи вработени ќе се третираат на ист начин.

И од Македонија голем број на квалификувана работна сила заминува на работа и живеење.  Население еднакво на бројот на жители во некој од помалите македонски градови лани заминало во Германија, и таму останало и оваа година.

За една година 18.478 македонски државјани заминале во Германија.

На оваа тема работеше Фактор, деталите можете да ги прочитате овде.


Можеби ќе ве интересира

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

Заменик-министерката за финансии одбива да го потпише заемот од 90 милиони евра од Светска банка

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

КАМАТИТЕ УПОРНО ОДАТ НАДОЛУ - добро за тие што сакаат кредит, но неповолно за штедачите

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!

Шекеринска: Ни требаат пари од странство!