24 Октомври, 2020
0.0295

ГЕРМАНИЈА ИМА ПРОБЛЕМИ: Се намалуваат фабричките нарачки

Објавено во: Економија 05 Декември, 2019

Во октомври паднале германските фабрички нарачки, поради силното намалување на економската активност во земјата. 

Ова навестува дека индустриското производство ќе паѓа и во наредните месеци. 

Германскиот сојузен завод за статистика објави дека во октомври нарачките паднале за 0.4 отсто во однос на претходниот месец. 

Во однос на октомври лани, нарачките потонале за 5.5 отсто. 

Од друга страна нарачките од странство во октомври пораснале за 1.5 отсто. 

Се верува дека трговските судири, глобалната неизвесност и предизвиците во автомобилската индустрија создаваат проблеми за Германија. 

Можеби ќе ве интересира

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Муареми: Финансиската полиција го истражува пропаѓањето на Еуростандард банка

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Николоски: Собранието нема да стаса, нема да има субвенции на плати за октомври

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Ковачевски: Мерките за граѓаните и стопанството не се задоцнети

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Детали: Кога се аплицира и кој ќе добива субвенции за плати

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Нова владина одлука: Електронски наместо хартиени фактури

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Се намалува ДДВ за храна и пијалоци во ресторани и сендвичарници

Јовановска заминува од Агенција за вработување, Дејан Павлески нов директор на Агенција за странски инвестиции

Јовановска заминува од Агенција за вработување, Дејан Павлески нов директор на Агенција за странски инвестиции

Усвоено на Влада: Ќе се субвенционираат платите на вработените во погодени фирми

Усвоено на Влада: Ќе се субвенционираат платите на вработените во погодени фирми

Во август добиле 66.433 денари плата: Просекот е понизок

Во август добиле 66.433 денари плата: Просекот е понизок