22 Март, 2018
0.0552

Германската економија со изненадувачки резултат во третиот квартал

Објавено во: Економија 14 Ноември, 2017

Германската економија во третиот квартал има подобар резултат од очекуваниот поради извозот и инвестициите. 

Во вториот квартал најголемата европска економија се зголеми за 0,6%, а во првиот за 0,9%.

Бруто домашниот производ (БДП) на Германија со известување на сезонските фактори се зголеми за 0,8% во третиот квартал. Аналитичарите очекуваа раст од 0,6%.

Заводот за статистика вели дека растот главно му помогнал на извозот и инвестирањето во машини и опрема.

На годишна основа во третиот квартал економскиот раст бил 2,3%, какви што беа и предвидувањата, посочуваат агенциите.

Со пријавување на календарските фактори годишниот раст бил 2,8% во јули-септември во однос на 2,3% во претходниот квартал, прецизира статистичката служба. Ова е највисоката вредност на показателот од почетокот на 2014-та година.

Можеби ќе ве интересира

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Зошто Гранит како приоритет купи акции од Комерцијална за 7 милиони евра?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Колку може да даде, но колку дивиденда ќе дели „Македонијатурист“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

Зошто „Гранит“ вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ОГЛАСИ ЗА РАБОТА: Oтворени шест позиции и за во Владата

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

ДЕВИЗНИ РЕЗЕРВИ: Се троши Еврообврзницата!

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Став: Време е за мудри потези за поширока меѓународна соработка

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Шокантно откритие: Биткоин корисниците се пробиени од НСА

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Нема македонска фирма која може да го заполни гасоводот од Клечовце до Штип со гас

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол

Уште документи - Уште една недела до затворање на Казандол