26 Септември, 2022
0.0244

ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЈА ВО КОЛАПС: Им снема пиво и минерална вода

Објавено во: Економија 22 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

На германската индустрија за пијалаци и недостасува јаглерод диоксид.

Ова ги успорува производителите на пиво и минерална вода. Некои го намалуваат производството, а никој не очекува брзо закрепнување.

Генералниот директор на Здружението на германски пивари, Холгер Ајхел, развојот на настаните го нарекува крајно загрижувачки. Јаглеродната киселина е итно потребна во целата прехранбена индустрија за процесите на производство и пакување. Дури и во угостителството, неопходно е за пиво и други пијалаци од буриња за време на точењето, пишува списанието Феникс.

Сепак, според проценките на Сојузното здружение на германската прехранбена индустрија, моментално се достапни само 30 до 40 отсто од вообичаените количини на испорачан CO2. И се повеќе компании во индустријата за пијалаци кои зависат од јаглерод диоксид мора значително да го ограничат своето производство. „Ова има драматични ефекти врз многу засегнати компании“, предупредува Ајхел, пренесува Пословни дневник.

Јаглеродната киселина се создава со реакција на јаглерод диоксид и вода. На пиварите првенствено им се потребни за „преднапрегање“ контејнери, шишиња и буриња за пивото да не дојде во допир со воздухот за време на полнењето и да не се пени при полнењето. Многу пиварници произведуваат и безалкохолни пијалоци, за кои е потребна уште поголема карбонизација.

Последно, но не и најмалку важно, сериозни проблеми имаат и производителите на минерална вода. „На некои места, производството е веќе намалено“, вели Тобијас Биленштајн, портпарол на Германското здружение за снабдување со минерална вода. Многу производители моментално добиваат помалку CO2 отколку што нарачале. Ова се должи на индустријата за ѓубрива.

„Кога цените на бензинот вртоглаво пораснаа, производителите на ѓубрива го намалија своето енергетско интензивно производство“, вели Биленштајн. „Нуспроизвод на производството е CO2“.

Значи, врската е: помалку ѓубриво е еднакво на помалку јаглерод диоксид е еднакво на помалку јаглеродна киселина, пренесува dpa.

Биленштајн објаснува дека отсекогаш постоеле фази со тесни грла од јаглерод диоксид во лето, кога се произведува помалку ѓубриво. Но, овој пат е многу полошо. „Ако вака продолжи во следните неколку недели, ситуацијата ќе достигне кулминација“, предупредува портпаролот на здружението. Тогаш може да се очекува натамошен пад на производството.

Не може да се предвиди дали одредени производители ќе мора да го прекинат производството. „Но, ние сме крајно загрижени“, вели Биленштајн. „Никогаш досега не сме имале ваква ситуација“, додава тој.

Генералниот директор на Аугсбуршката пиварница Ригеле, Себастијан Прилер, вели дека ситуацијата значително се влошила од почетокот на летото.

„Исто така, претпоставуваме дека работите ќе се влошат наместо да се подобрат. Сè додека трошоците за енергија се високи или продолжуваат да растат, ќе има дополнителни недостиг. А ако пиварниците снемаат јаглеродна киселина, тие не можат да произведуваат“, вели Прилер.


Фото: unsplash

Можеби ќе ве интересира

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ? Цената на нафтата продолжува да паѓа - поради ова целиот свет е во паника

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ? Цената на нафтата продолжува да паѓа - поради ова целиот свет е во паника

ЕКОНОМИЈАТА НИКОГАШ НЕ Е ЗДОДЕВНА ВО ФАКТОР - 10 години ексклузивни и проверени бизнис вести, 10 ГОДИНИ ДОВЕРБА

ЕКОНОМИЈАТА НИКОГАШ НЕ Е ЗДОДЕВНА ВО ФАКТОР - 10 години ексклузивни и проверени бизнис вести, 10 ГОДИНИ ДОВЕРБА

ДАУТИ БИЗНИС ФОРУМ

ДАУТИ БИЗНИС ФОРУМ

Која е македонска кралица на млекото? За две години подели осум милиони евра дивиденда!

Која е македонска кралица на млекото? За две години подели осум милиони евра дивиденда!

ЕСМ бара снабдувач за покривање на загубите на струја што се крадат

ЕСМ бара снабдувач за покривање на загубите на струја што се крадат

Ковачевски: Граѓаните би плаќале пет пати повисоки сметки за струја да не се субвенциите

Ковачевски: Граѓаните би плаќале пет пати повисоки сметки за струја да не се субвенциите

Кина се отвора кон светот за инвестирање, корист од тоа ќе има целото човештво

Кина се отвора кон светот за инвестирање, корист од тоа ќе има целото човештво

ПОРАДИ КРИЗАТА ОВОЈ БИЗНИС ОСТВАРУВА СЕРИОЗНИ ПРОФИТИ - заложниците имаат полни раце работа, луѓето оставаат прстени, ѓердани, Ролекси....

ПОРАДИ КРИЗАТА ОВОЈ БИЗНИС ОСТВАРУВА СЕРИОЗНИ ПРОФИТИ - заложниците имаат полни раце работа, луѓето оставаат прстени, ѓердани, Ролекси....

ДАЛИ ЌЕ ПУКНЕ БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ - шпански експерт за цената и трендовите во Европа

ДАЛИ ЌЕ ПУКНЕ БАЛОНОТ НА ПАЗАРОТ НА НЕДВИЖНОСТИ - шпански експерт за цената и трендовите во Европа