03 Јуни, 2020
0.0388

ГОЛЕМ УСПЕХ ЗА ХРВАТСКИТЕ ЛЕКАРИ: Прв пат разделени сијамски близначки споени преку стомачни органи

Објавено во: Балкан 14 Мај, 2019

За два дена Валентина и Кристина, две прекрасни и весели бебиња ќе имаат четири месеци. И не би било ништо необично тука , тие предвреме родени бебиња во средината на јануари да не биле сијамски близначки. Од тогаш, многу работи не им оделе во прилог, но успеале, пишува „утрински.хр.“

Денес тие бебиња ги усреќуваат родителите, но и целата болница „Ребро“ во Загреб, бидејќи многумина не можат да се начудат на „чудото“ кое во нивниот случај успеала да го направи медицината. Имено, родените се споени со долениот дел на градниот кош, но заеднички им биле црниот дроб и цревата. Пет недели по раѓањето, во 15 часовна операција во која учествувале дури 14 лекари и скоро исто толку друг медицински тим, Валентина и Кристина се близначки, но не повеќе сијамски. Секоја е во свое креветче, па дури и во својата соба .

Началничката на Заводот за неонатологија и неонатална интензивна медицина Ружа Гризељ рекла дека проблем претставувало и тоа што бебињата се прерано родени и што имале неизбалансирана циркулација, поради што една близначка имала висок притисок а другата низок.

Според нејзините зборови, тоа е втор случај во светот близнаци да се споени со црн дроб и црева, со тоа што во овој счичај преживеале и двете девојчиња. Foto-ilustracija: pixabay.com

Можеби ќе ве интересира

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

СЕ ОТВОРААТ БИЗНИСИТЕ: Грција на 1 јули ќе биде вратена во нормала

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

(ФОТО) ПОГОДЕН СЕВЕРОТ НА ХРВАТСКА: Паѓаше град со големина на лешник

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

ХРВАТСКА: Цела куќа со базен може да се изнајми за 114 евра

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

АВИОН СЛЕТА ВО АТИНА: Од 91 патник, 12 позитивни на коронавирусот

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

ЗЕМЈОТРЕС ВО РОМАНИЈА: Eпицентарот северно од Букурешт

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НОВИ ПРАВИЛА ВО ГРЦИЈА: Дистанца меѓу чадорите и ограничен број на капачи

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот

НЕМААТ НОВ СЛУЧАЈ 28 ДЕНА: Црна Гора го победи вирусот

Бугарија го укина карантинот за граѓаните од Македонија

Бугарија го укина карантинот за граѓаните од Македонија

Италијанците сакаат на одмор во Грција, но Грците не ги примаат

Италијанците сакаат на одмор во Грција, но Грците не ги примаат