27 Октомври, 2020
0.0422

ГОЛЕМА РАЗЛИКА: Дојденците во Германија земаат помали плати од Германците

Објавено во: Економија 21 Септември, 2020

Странците во Германија земаат помали плати од Германците. 

На дното се бегалците.  Разликата во месечните приходи е 900 евра. 

Германците лани имале просечен приход од 3.509 евра бруто пред оданочување и придонеси, а странците заработувале  2.614 евра.

Разликата меѓу Германците и странците е голема кога ќе се земат в предвид луѓето дојдени од Сирија, Авганистан или Еритреја. 

Тие заработуваат 1.475 евра помалку од локалното население.

За споредба во 2010 година разликата беше 11,6 проценти (317 евра).

Статистичките податоци ги објави Сојузната влада како одговор на парламентарната истрага од „Алтернатива за Германија“.

Неквалификуваните работници од Србија и регионот заработуваат 208 евра помалку месечно. 

Само 16 проценти од сите германски вработени се ангажирани во „сектор со ниски плати“, а учеството на странците е 37 проценти.

Можеби ќе ве интересира

БЕГ: Можни се редукции во испораката на парно, но нема да има значајно намалување на температурата во објектите

БЕГ: Можни се редукции во испораката на парно, но нема да има значајно намалување на температурата во објектите

Пензии од денеска во групи

Пензии од денеска во групи

Менаџерски промени во Триглав осигурување Живот - Вилма Учета Дузлевска нов Генерален Директор

Менаџерски промени во Триглав осигурување Живот - Вилма Учета Дузлевска нов Генерален Директор

Јани Макрадули кандидат за нов директор на Македонска пошта

Јани Макрадули кандидат за нов директор на Македонска пошта

Од кај нас ќе си купат куп пива и шетаат по паркови, групирање има и по бензински и пекарници - УГОСТИТЕЛИТЕ ЛУТИ НА ВЛАДАТА

Од кај нас ќе си купат куп пива и шетаат по паркови, групирање има и по бензински и пекарници - УГОСТИТЕЛИТЕ ЛУТИ НА ВЛАДАТА

Сопственикот на странскиот инвеститор „Саген“ вмешан во тежок скандал во Албанија

Сопственикот на странскиот инвеститор „Саген“ вмешан во тежок скандал во Албанија

Кој на своите бензиски пумпи направи профит од 2,3 милиони евра за три месеци?

Кој на своите бензиски пумпи направи профит од 2,3 милиони евра за три месеци?

Бизнисменот Кирил Лазаров регистрира три нови компании за еден ден

Бизнисменот Кирил Лазаров регистрира три нови компании за еден ден

Бесими: Раст од 4% догодина и среднорочна рамка за предлог-буџетот за 2021

Бесими: Раст од 4% догодина и среднорочна рамка за предлог-буџетот за 2021