28 Март, 2020
0.0254

Гордана Димитриеска Кочоска - соработничка на Мицкоски, а ќе треба да раководи со Ангеловска

Објавено во: Економија 31 Декември, 2019

Гордана Димитриеска Кочоска е предлог за технички заменик-министер за финансии од страна на ВМРО-ДПМНЕ. Иако во претставувањето заедно со преостанатите кандидати номинирани за техничката Влада не е наведено нејзиното актуелно вработување, по пребарувањето на „Linkedin“ може да се заклучи дека е ангажирана како деловно лице во компанијата КФК Дооел.

Станува збор за магистер по економски науки на Универзитетот Св Кирил и Методиј, и блиска соработничка на Христијан Мицкоски, лидерот на ВМРО-ДПМНЕ. Таа била директорка за финансии во АД ЕСМ, во времето кога Мицкоски беше генерален директор.

Во последните неколку години излегува повремено со критики на економските политики на актуелната власт и со учество на трибини на ВМРО-ДПМНЕ. Нејзина критика данокот на личен доход, буџетскиот дефицит, аукциите на државни записи и задолжувањата, социјалните трансфери, средствата за ПИОМ. Според тоа, останува да се види каква ќе биде најзината соработка со министерката за финансии Нина Ангеловска.

Професионално е ангажирана финансиски консултант во областа на контролинг и финансии. Нејзините претходни работни места се во Стопанска Банка, во Македонски Телеком во секторот на даноци, во Министерство за финансии во Секторот за јавен долг, а воедно во одреден период.

„Димитриеска Кочоска поседува обуки, професионални надградби и меѓународни сертификати од повеќе области, како што е анализа на финансиски извештаи, сметководствена аналитика, менаџирање, контрола и управување, завршила и Академија за контрола, во Менаџмент центар Белград, а лиценцирана од CA Akademie AG“, се вели 

Најголемата опозициска партија вчера објави дека за нов технички министер за труд и социјална политика ја предложи Рашела Мизрахи, за нов заменик министер за земјоделие ќе биде предложен Цветан Трипуновски, а номиниран кандидат за заменик министер за информатичко општество и администрација е Невенка Стаменковска Стојковски.


Можеби ќе ве интересира

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

Македонски телеком: Нема 5G мрежа во употреба

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МУКАЕТОВ: ГРАЃАНИТЕ ДА БИДАТ СПОКОЈНИ - лекови и дезинфициенси ќе има, државата што побргу да побара пари

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

МИКРО И МАЛИ ПРЕТПРИЈАТИЈА: Бараме платите, здравственото и пензиско осигурување да бидат на товар на државата

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ОГРОМНИ ШТЕТИ: Коронавирусот економски ќе загрози најмалку 25 милиони луѓе

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ВАЖИ ЗА СЕКОЈА ФИРМА: Mоже да доставуваат фактури електронски

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ: Земјите од регионот и ЕУ договорија олеснување на трговијата на примарни производи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

РАБОТА ВО ФАБРИКИТЕ ЗА ВИКЕНД: Работниците ќе одат со посебни дозволи

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена

БИЗНИСОТ ПРАШУВА: Како викендов ќе работат компаниите што имаат втора смена