20 Април, 2019
0.0233

Град Скопје со бизарен услов за субвенции за инвертери

Објавено во: Економија 11 Февруари, 2019

Само граѓаните кои до сега се грееле на печка на дрва, јаглен, нафта или мазут ќе може да добијат субвенции за купување на инвертер клима уред, а за тоа треба да приложат фотографија од стариот уред како доказ, гласи бизарниот услов кој Град Скопје го објави како услов во повикот.

За прв пат се објавува оивик за субвенционирање од страна на градската управа, а тој е дел од мерките за намалување на аерозагадувањето. Град Скопје како буџет има 20 милиони денари на располагање и ќе се доделуваат се додека целосно не се исцрпат. Проценето е дека првите 1.300 баратели ќе ја добијат оваа финансиска помош како поврат на средства.

Наскоро ќе биде распишан повикот за субвенционирање на инвертери и други современи уреди за затоплување, а тие треба да бидат купени од 1 јануари 2019-та. Ќе се отплати половина од вредноста на уредот, но не повеќе од 15.000 денари.

Граѓаните ќе може да аплицираат на јавниот повик од март, а исплатата на средствата ќе се врши по завршувањето на претстојните претседателски избори, посочуваат од Градот.

Условите овде.


Можеби ќе ве интересира

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Јавната администрација најмногу потфрли кај германските инвеститори. Најзадоволни се од цената на трудот

Јавната администрација најмногу потфрли кај германските инвеститори. Најзадоволни се од цената на трудот

Царовска не дава три пати поголема социјална помош за седење дома

Царовска не дава три пати поголема социјална помош за седење дома

АКЦИИТЕ ВО ПАД: Големиот авиопревозник „Џет Ервејс“ во големи проблеми

АКЦИИТЕ ВО ПАД: Големиот авиопревозник „Џет Ервејс“ во големи проблеми

Стопанската комора - клучот во соработката на училиштата и компаниите

Стопанската комора - клучот во соработката на училиштата и компаниите