26 Април, 2019
0.0381

Градежниците велат дека Богдановиќ го измислил мораториумот

Објавено во: Економија 22 Март, 2019

Градежната комора смета дека мораториумот за времено запирање на градбата, кој по нивна иницијатива беше прогласен за неважечки од Уставен суд, сметаат дека е измислен од градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, и дека не постои таков акт како институт во правото.

Управниот одбор на Градежната комора одлучи да не ја повлекува поднесената иницијатива до Уставен суд. Ова го потврди Ивица Јаќимовски, претседател на Градежната комора, 

– Секој закон престанува да важи со носење на нов закон, секој закон може да се измени и дополни во Собрание. Тоа што значи генерален  урбанистички план е устав во секторот, а тоа што значи детален урбанистички план е закон во градежништвото, рече Јаќимовски, одговарајќи на новинарско прашање.

Вели дека од општина Центар 15 месеци не им дозволиле да објаснат дека, како што вели Јаќимовски, ниту во Законот за просторно урбанистичко планирање, ниту во Уставот, не постои терминологија мораториум и запирање.

Општина Центар го прогласи мораториумот на крајот на 2017 година со доаѓањето на новото раководство во наурбанизираната локална самоуправа. СО актот беа запрени постапките за издавање одобренија за градење во урбанистичко-плански документации од деталните урбанистички планови.


Можеби ќе ве интересира

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Капиталните инвестиции во лер: Објавени податоците до март

Дилема: Гимназиско или стручно образование

Дилема: Гимназиско или стручно образование

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

„Алкалоид“ во офанзива на странските пазари!

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

МИЛИОНСКА ГЛОБА: Колку долари ќе биде казнет „Фејсбук“ од американските власти?

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

УТРИНСКИ ФОКУС: Профитот на „Комерцијална банка“ преполовен, „Алкалоид“ ја зголеми добивката

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Ќе се одважат ли блиските на функционерите од власта по непотизмот или нема да го слушаат лидерот Заев?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Се лизна ли „Комерцијална банка“?

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања

Алкалоид АД Скопје со раст на приходите во првите три месеци годинава и 55 нови вработувања