19 Јуни, 2019
0.0347

Градежниците „во лов“ на дозволи додека е укинат Мораториумот

Објавено во: Економија 24 Март, 2019

Градежниците веднаш се зададоа „во лов“ на градежни дозволи за да го искористат периодот од 30 дена додека привремено е укинат Мораториумот за градба на општина центар од Уставен суд се до конечното решение кое се планира за 30 дена.

Во меѓувреме урбанистичкиот план не е променет и тоа им дава за право на градежните компании да продожат да ги вадат дозволите со цел да ги реализираат своите планови и покрај забелешките дека просторот за живеење во најурбанизираната општина станува неподнослив.

МКД објави дека на неколку локации инвеститорите, заедно со геодетите, веднаш излегле на терен за да си ги реализираат планираните градби. Во овој дел од процедурата, во Центар доминираат три фирми -„Билд урбан“, „Ин-пума“ и „Тајфа план“

Јана Белчева, претседателката на Советот на Центар ги посочи бироата за планирање на просторот како виновници за тоа што во меѓувреме не се промениДУП-от по донесениот Мораториум на почетокот од 2017-та кој минатата недела го укина Уставен суд на иницијатива на Градежната комора.

 „Три вакви компании работат со години со општината и одбиваат да направат промени врз основа на забелешките од стручната комисија. Тоа се истите планерски куќи кои работеле и претходно, со претходните општински раководства“, изјави Белчева.


Можеби ќе ве интересира

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

УТРИНСКИ ФОКУС: Што ќе дискутираат Пендаровски и стопанствениците-Македонија датум ќе чека до октомври

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Стартува проектот поврат на ДДВ кај граѓаните, првата исплата во декември

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?

Кој вели дека македонските банки не се дарежливи акционери?

Интервју, Гир Олсен: Маврово ќе има 500.000 посетители годишно

Интервју, Гир Олсен: Маврово ќе има 500.000 посетители годишно

Која фирма го плати директорот 62.000 евра за да и направи добивка од 258.000 евра?

Која фирма го плати директорот 62.000 евра за да и направи добивка од 258.000 евра?

ВЛАСТИТЕ ОДЛУЧИЈА: Во Берлин кириите веќе нема да растат

ВЛАСТИТЕ ОДЛУЧИЈА: Во Берлин кириите веќе нема да растат

Министерката Апостолска пред словачки бизнисмени ги претстави поволностите за инвестирање во земјава

Министерката Апостолска пред словачки бизнисмени ги претстави поволностите за инвестирање во земјава

Фејсбук објави детали за криптовалутата Либра

Фејсбук објави детали за криптовалутата Либра

Стигна дивидендата во Прилеп! Колку ќе се офајдат акционерите на „Витаминка“ ?

Стигна дивидендата во Прилеп! Колку ќе се офајдат акционерите на „Витаминка“ ?