19 Јануари, 2022
0.0234

Граѓаните ќе добијат финансиска помош за плаќање на сметките за струја

Објавено во: Финансии 30 Декември, 2021

Mинистерот за економија, Крешник Бектеши денеска на прес - конференција изјави дека ќе обезбедат помош за плаќање на сметките за електрична енергија на лица чии месечни примања не го надминуваат нето приходот и тоа за самец до мималец, за 2 члена до 18.000, до 3 члена до 21.000 и за 4 члена до 25.000 денари и за 5 члена и повеќе до 30.000 денари. Ова не се однесува за лица кои веќе примаат помош. 

Помошта ќе биде во износ од 600 до 800 денари месечно.  На располагање се 60 милиони денари, кои се наменети за оваа категорија на граѓани. 

„Се проценува дека над 7.500 домаќинства ќе го остварат правото на финансиска поддршка“, вели Бектеши. 

Кажа дека имаат обезбедени доволни количини јаглен за ТЕЦ Осмолеј и РЕК Битола.  Рестрикции на струја нема да има во земјава. 

Претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски денеска соопшти дека струјата поскапува за 9,48 отсто. 

Можеби ќе ве интересира

ПРИЈАВЕТЕ СЕ: Стопанската комора на Северна Македонија започнува четиримесечна програма за развој на стартапи бизниси

ПРИЈАВЕТЕ СЕ: Стопанската комора на Северна Македонија започнува четиримесечна програма за развој на стартапи бизниси

НБМ: УКИНУВАЊЕТО НА ЛИБОР ЌЕ ИМА МИНИМАЛНИ ЕФЕКТИ - тие кредити учествуваат со 0,1 отсто во вкупната актива на банките

НБМ: УКИНУВАЊЕТО НА ЛИБОР ЌЕ ИМА МИНИМАЛНИ ЕФЕКТИ - тие кредити учествуваат со 0,1 отсто во вкупната актива на банките

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

УНИБанка ќе исплати полугодишна камата за перпетуалните обврзници

РАНО Е ДА МИСЛИМЕ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КАМАТИТЕ - Народната банка не сака да брза со затегнување на монетарната политика

РАНО Е ДА МИСЛИМЕ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА КАМАТИТЕ - Народната банка не сака да брза со затегнување на монетарната политика

ДВА МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА: Издадена нова емисија од Капитал банка

ДВА МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА: Издадена нова емисија од Капитал банка