09 Декември, 2022
0.0315

ГРАЃАНИТЕ НАЈМНОГУ СЕ ЖАЛАТ ЗА ДЕБИТНИТЕ И КРЕДИТНИТЕ КАРТИЧКИ, НБ со анализа на поплаките од корисниците

Објавено во: Финансии 23 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Анализата на структурата на поплаките за одделни банкарски производи и услуги од анкета на Народната банка покажува дека минатата година преовладувале поплаките за дебитните и кредитните картички, со учество од 36,6 проценти, од кои најголемиот дел се однесувале на висината и пресметката на надоместоците и функционалноста на услугата.

Следни се поплаките за потрошувачки кредити со 10 проценти, однесувањето на вработените со 9,3 проценти, трансакциски сметки со 8,5 проценти од кои поголем дел се однесуваат на рекламации (на пр.: сторно налози), надоместоци и други аспекти; за електронско и мобилно банкарство со 8,2 проценти, а претежно за функционалност на услугата.

Поплаките во однос на други директни канали (смс, банкомати и сл.)  се 4,3 проценти од вкупниот број, додека поплаките за депозити, станбени кредити и извршувања за присилна наплата поеднично сочинуваат под два процента од поплаките. Најмало учество имаат поплаките за реклами на банкарските производи и услуги (0,5 проценти). Сепак, значаен дел од поплаките (18 проценти) се во категорија друго, односно се нераспределени во наведените категории.

Во анкетата за заштитата на потрошувачите на Народната банка биле пфатени аспекти поврзани со одговорното кредитирање, надоместоците за банкарските услуги, ракувањето со поплаките кај банките и штедилниците.

Според анализата, поплаките за потрошувачките кредити бележат тренд на пораст на структурното учество во последните две години, од 2,9 проценти во 2019 година, на 10 проценти во 2021 година. Групата големи банки во 2021 година има најголемо учество од 76,9 проценти во поплаките за потрошувачките кредити, кои бележат пораст споредено со 2019 кога учествувале со 47,6%. Поплаките поврзани со електронското и мобилното банкарство исто така бележат зголемено учество од околу 2 проценти во периодот 2018- 2020 година на 8,2 проценти во 2021 година.

Вкупниот број  на поплаките во банкарскиот систем во 2021 година е намален и сведен под нивото во 2018 година, а одговорите на поплаките банките ги доставуваат до клиентите вообичаено во рок од 15 дена, што е споредливо  со практиката во други земји.  Сепак, како што велат од НБ,  пристапот кон заштитата на потрошувачите е различен во обем и квалитет и зависи од воведените поединечни политики на банките.

Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ДРАМАТИЧНО РАСТЕ КАМАТАТА НА ЗАДОЛЖУВАЊЕТО НА ДРЖАВАТА КАЈ БАНКИТЕ - последните обврзници достигнаа и до 5,2 проценти

ДРАМАТИЧНО РАСТЕ КАМАТАТА НА ЗАДОЛЖУВАЊЕТО НА ДРЖАВАТА КАЈ БАНКИТЕ - последните обврзници достигнаа и до 5,2 проценти

ПАЃАТЕ ЛИ И ВИЕ НА ОВИЕ ТРИКОВИ НА ТРГОВЦИТЕ? Цените 99 и не се баш пониски од останатите

ПАЃАТЕ ЛИ И ВИЕ НА ОВИЕ ТРИКОВИ НА ТРГОВЦИТЕ? Цените 99 и не се баш пониски од останатите

КОЈ ГО ТУРНА ИЛОН МАСК ОД ТРОНОТ?

КОЈ ГО ТУРНА ИЛОН МАСК ОД ТРОНОТ?

“КРВОПРОЛЕВАЊЕ“: Како колапсот на FTX предизвика домино ефект што уништи толку многу компании?

“КРВОПРОЛЕВАЊЕ“: Како колапсот на FTX предизвика домино ефект што уништи толку многу компании?

ГОЛДМАН САКС ПЛАНИРА АКВИЗИЦИИ НА КРИПТО КОМПАНИИТЕ - вложувачите бараат прилики за купување по пониски цени

ГОЛДМАН САКС ПЛАНИРА АКВИЗИЦИИ НА КРИПТО КОМПАНИИТЕ - вложувачите бараат прилики за купување по пониски цени

Економски експерт предупредува: Ова е најголемиот балон во светската историја

Економски експерт предупредува: Ова е најголемиот балон во светската историја

ДРЖАВИ СО НАЈВИСОКА ИНФЛАЦИЈА - еве кои земји ги заземаат првите три места

ДРЖАВИ СО НАЈВИСОКА ИНФЛАЦИЈА - еве кои земји ги заземаат првите три места

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

БЕНКМЕН-ФРИД СЕ СОГЛАСИ ДА СВЕДОЧИ - Крипто клинецот сака пред Претставничкиот дом на САД да докаже дека не е измамник

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго

И МИЛИОНЕРИТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА СВОЈАТА ПЕНЗИЈА - велат дека сега има многу проблеми, ќе работат уште долго