27 Мај, 2022
0.0325

Грчка инвестиција во Жабени и најави за дваесет нови вработувања

Објавено во: Економија 23 Октомври, 2013

По  „Кромберг и Шуберт“ , денеска беа ставени темели на уште една странска фабрика во индустриската зона „Жабени“. Станува збор за грчката компанија „Виндор“ од Лерин. Во новиот погон кој треба да вработи 20 лица, ќе се произведуваат алуминиумски и ПВЦ врати и прозорци. Погонот се прави на површина од  2.500 метри квадратни метри, со површина на објектот од 340 квадрати, а вратите и прозорците ќе се продаваат во земјава. „Ќе продаваме во Македонија, а ќе извезуваме во Грција. Тешко е, но треба да се инвестира бидејќи ако застанеш, тогаш нема развој“, истакна на свеченоста Костас Мицопулос, основач на „Виндор“. На ставањето темели беше присутен и битолскиот градоначник Владимир Талески. Тој истакна дека има 28 инвеститори во битолската индустриската зона. Купени се 48 парцели, рече тој, а издадени осум одобренија за градба. „Продолжуваме успешно да го реализираме концептот за развој на индустриската зона „Жабени“. Грчкиот инвеститор ги знаел поволностите што ги нудат општината и Владата на Република Македонија и одлучи да гради во нашата зона. Наскоро ќе има уште една нова фабрика која ќе се гради во ИЗ „Жабени“, најави Талевски. Иако во „Жабени“ е продаден поголем дел од земјиштето, засега е изградена само една фабрика, онаа на  „Кромберг и Шуберт“. За неа од пари од буџетот беа дадени 1,5 милиони евра, потврди германскиот  инвеститор Ханс Ото  Кромберг, за решавање на проблемот со високото  ниво на подземни води.

Можеби ќе ве интересира

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

ЕСМ не го гаси „Осломеј“, бара 350.000 тони јаглен за термоелектраната.

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Криза ли е? Која домашна фирма ја зголеми дивидендата за 17 отсто, а ќе подели и авансна дивиденда?

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Ќе се „заниша“ ли комоцијата на доминантните акционери во 34 компании, при крај е кроењето на законот за „истискување“

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Вкупната стапка на инфлација во скоро 80 земји може да се движи од пет до 10 отсто

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

Нема криза за партиите, си поделија 3,4 милиони евра

ЈСП објави оглас за 50 возачи

ЈСП објави оглас за 50 возачи

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

БОНОВИ ЗА ХРАНА ОД 5, 20 И 30 ЕВРА СЕ ДЕЛАТ ВО ФРАНЦУСКИТЕ ГРАДОВИ: Компензација на жителите за високите цени на храната

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

Дарко Димовски: Од позајмицата од 900 милиони евра да се зголемат платите во јавниот сектор или штрајк

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”

ТРКАЛЕЗНА МАСА НА ТЕМА: „РАНИ ЗНАЦИ НА ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА НАСТАНУВАЊЕ НА ИНСОЛВЕНТНОСТ НА ФИРМИТЕ”