25 Јануари, 2020
0.0162

Грците ќе ги враќаат иселените со плати од 3.000 евра

Објавено во: Економија, Балкан 12 Декември, 2019

Со плата од 3.000 евра, Грција ќе ги враќа младите кои се иселиле. 

Ова е нова мерка за младите во Грција кои се иселиле од државата. 

Податоците на грчката Централна банка, покажуваат дека 420.000 високообразовани, млади Грци ја напуштиле државата во последните десет години поради тешката финансиска криза и работа побарале во другите делови од светот.

Во согласност со новата програма “Ribrain Gris“, грчките власти сакаат да наговорат барем 500 висококвалификувани Грци на возраст од 28 до 40 години, кои моментално работат во странство да се вратат во нивната татковина, а им нудат добра позиција и минимална месечна плата од 3.000 евра (просечната плата во Грција лани била 1.100 евра).

Грција има голем дефицит на квалификувани работници, особено во IT секторот, и ќе се бараат оние работници кои имаат дипломи од тие подрачја.

Можеби ќе ве интересира

Ексклузивна репортажа од Давос за Фактор: Како земјите го користат Давос за да привлечат странски инвеститори?

Ексклузивна репортажа од Давос за Фактор: Како земјите го користат Давос за да привлечат странски инвеститори?

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Дури 37 отсто македонски семејства не можат да си ги платат сметките

Скоро половина милион Германци ќе останат без работа

Скоро половина милион Германци ќе останат без работа

По Заев и Царовска се пофали дека платите пораснале

По Заев и Царовска се пофали дека платите пораснале

КАКВА СУДБИНА ЌЕ ИМА ДЕНАРОТ: За 20 години ќе има само пет валути

КАКВА СУДБИНА ЌЕ ИМА ДЕНАРОТ: За 20 години ќе има само пет валути

УХМР го објави јавниот оглас од милион евра за авионско засејување на облаците

УХМР го објави јавниот оглас од милион евра за авионско засејување на облаците

УТРИНСКИ ФОКУС: Додека Давос поместува граници, во Македонија нерегистриран пензиски стаж

УТРИНСКИ ФОКУС: Додека Давос поместува граници, во Македонија нерегистриран пензиски стаж

Димитриеска Кочоска: Доколку дојде до евро обврзница, жестоко ќе реагирам

Димитриеска Кочоска: Доколку дојде до евро обврзница, жестоко ќе реагирам

Фактор репортажи од Давос: Како Шведска доминира на Форумот?

Фактор репортажи од Давос: Како Шведска доминира на Форумот?