30 Март, 2020
0.0304

ГРЦИТЕ МИНИМАЛНО ГИ УПОТРЕБУВААТ: Црногорците ќе воведат казни за пластични кеси

Објавено во: Економија, Балкан 15 Февруари, 2020

За употреба на пластични кеси казни и до 20.000 евра. Ваква мерка ќе се воведе во Црна Гора. 

Министерството за одржлив развој и туризам на Црна Гора со Предлог-законот за управување со отпад предвидува забрана на кеси, вреќи и торби за еднократна употреба изработени од пластичен материјал. 

Целта е заштита на животната средина, објави РТЦГ.

Предлог-законот пред пратениците треба да се најде во септември, а со него се предвидуваат строги казни за правни и физички лица во распон од 500 до 20.000 евра за правно лице, од 500 до 6.000 евра за претприемачи и од 30 до 2.000 евра за физичко лице. 

Грците употребата на пластични кеси ја сведоа на минимум. 

Од 1,8 милијарди во 2017, бројот на пластични кеси во супермаркетите во Грција, во 2019 се намалил на 24 милиони, односно за 98,6 отсто, според податоците на грчкиот Институт за истражување на малопродажни производи, јави дописничката на МИА од Атина.

Можеби ќе ве интересира

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Бранимир Јовановиќ го пофали ВМРО-ДПМНЕ: Добро е што не креваат паника

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

Колкава помош ќе добиеме од ЕУ, а колку другите од Балканот?

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И ТТК ќе ја дели добивката како дивиденда: Акционерите пресекле

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

И НЛБ го откажа собранието, дивиденда нема да се дели

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

НЕМОЈТЕ НЕРЕАЛНО ДА ПРИЈАВУВАТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЦЕНИ - сите инспектори се на терен, да не ги трошиме бадијала

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

КОЈА ФИРМА КОЛКУ И КАКО ПОМОГНА - СКМ апелира сите компании да го сторат тоа

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

ЗАНАЕТЧИСКИОТ СЕКТОР СО ОГРОМНИ ЗАГУБИ: Пред затворање голем број бизниси

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

СЕ ОЧЕКУВАШЕ ЛИ ПОВЕЌЕ - РКЕ ги поевтини бензините и минимално го поскапе дизелот

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи

ПАНДЕМИЈАТА ГИ КОСИ БЕРЗИТЕ: 15 Милијарди долари загуба на светските берзи