22 Мај, 2019
0.0249

Гувернерката Ангеловска Бежоска за МИА: Можам да потврдам дека денарот е стабилен

Објавено во: Економија 26 Април, 2019

По повод дваесет и седум години од воведувањето на денарот и монетарната самостојност, првата дама на Народна Банка, Анита Ангеловска – Бежоска во интервју за МИА изјави дека денарот е стабилен, а монетарната стратегија на одржување стабилен курс на денарот во однос на еврото е оптимална за нашата економија и компатибилна со нејзините структурни карактеристики

„И денес, на денот кога пред дваесет и седум години беа донесени повеќе закони со кои се создадоа предуслови за осмислување и примена на самостојна монетарна политика од страна на Народната банка, со сигурност можам да потврдам дека денарот е стабилен. Монетарната стратегија на одржување стабилен курс на денарот во однос на еврото е оптимална за нашата економија и компатибилна со нејзините структурни карактеристики. Курсот на денарот постојано е во согласност со нивото што го налагаат економските фундаменти“, изјави гувернерката.

Целото интервју од МИА, прочитајте го тука


Можеби ќе ве интересира

За инвестиции жените на село ќе добиваат по 3.000 евра

За инвестиции жените на село ќе добиваат по 3.000 евра

Колку пари врти бизнисот со софтвери?

Колку пари врти бизнисот со софтвери?

СЛОВЕНИЈА 15 ГОДИНИ Е ВО ЕУ: Еве со што можат да се пофалат

СЛОВЕНИЈА 15 ГОДИНИ Е ВО ЕУ: Еве со што можат да се пофалат

Поволните временски услови ќе овозможат побрзо пуштање на Автопатот Миладиновци -Штип

Поволните временски услови ќе овозможат побрзо пуштање на Автопатот Миладиновци -Штип

Малта, Хрватска, Германија се земјите кои ги „земаат“ стручните кадри од земјава

Малта, Хрватска, Германија се земјите кои ги „земаат“ стручните кадри од земјава

Не штедиме на месо: Колку пари направи „Солета“ лани од месни преработки

Не штедиме на месо: Колку пари направи „Солета“ лани од месни преработки

Николче Петкоски останува директор и претседател на УО на Еуростандард банка

Николче Петкоски останува директор и претседател на УО на Еуростандард банка

Ангеловска-Бежоска – Османи: Народната банка е посветена на евроинтегративните процеси

Ангеловска-Бежоска – Османи: Народната банка е посветена на евроинтегративните процеси

Се укинува роамингот, Владата ќе се заложи за минусот кај операторите

Се укинува роамингот, Владата ќе се заложи за минусот кај операторите