03 Октомври, 2023
0.0246

Хрватска ги објави резултатите од пописот: Половина милион помалку, голем пад и на Католиците

Објавено во: Балкан 22 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Државниот завод за статистика ги објави конечните резултати од Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Хрватска во 2021 година за вкупното население по пол и возраст и етно-културни карактеристики на населението.

Според Пописот од 2021 година, Република Хрватска има 3.871.833 жители, од кои 1.865.129 се мажи (48,17%) и 2.006.704 се жени (51,83%). Споредено со Пописот од 2011 година, бројот на жители е намален за 413.056 лица или за 9,64 отсто.

Бројот на жителите на Хрватска се намалува од 1991 година кога таму живееле 4.784.265 жители, а во 2021 година тој број ќе падне на 3.888.529 жители. Тоа значи дека Хрватска загуби 18,7 отсто од населението за триесет години независност. Во 2001 година имало 4.437.460 жители, а во 2011 година 4.284.889. жители, покажува прегледот на CBS на пописот на населението.

Резултатите од Пописот од 2021 година покажуваат дека учеството на Хрватите во националната структура на населението е 91,63%, Србите 3,20%, Бошњаците 0,62%, Ромите 0,46%, Италијанците 0,36% и Албанците 0,36%, додека учеството на другите членови на националните малцинства е поединечно помалку од 0,30%. 

Според верската припадност, католиците се 78,97%, протестанти 0,26%, други христијани 4,84%, евреи 0,01%, православни 3,32%, источни религии 0,9%, други религии 0,96%, муслимани 1,32%, агностици 1,68%,  4,71% се атеисти, додека 1,72% од луѓето не сакале да одговорат на прашањето за религијата. 2,14% е непознато.

На последниот попис на населението во 2011 година, имало 86 отсто католици. Православните биле нешто помалку од 4,5 отсто, а муслиманите околу 1,5 отсто. Само 3,81 отсто од населението се изјасниле како атеисти, а дополнителни 0,76 отсто се сметаат за агностици. 2,17 отсто од хрватските граѓани не сакале да ја кажат својата вера.

Според мајчиниот јазик, 95,25% од луѓето изјавиле дека нивниот мајчин јазик е хрватскиот, а 1,16% од луѓето се изјасниле дека нивниот мајчин јазик е српскиот. Учеството на лица со друг мајчин јазик е поединечно помало од 1,00%.

Од вкупниот број на жители на Република Хрватска, 99,24% имаат хрватско државјанство, додека 0,74% или 28.784 се странски државјани.

Вкупниот број на жители се намалил во сите окрузи, а најголемо релативно намалување на бројот на жители имало во Вуковарско-сремската жупанија (20,28%), Сисачко-мославинската жупанија (19,04%), Пожешко-славонската жупанија (17,88%), Бродско-Посавинската жупанија (17,85 %) и во Вировитичко-подравинската жупанија (17,05 %).


Можеби ќе ве интересира

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

СЕ СТРЕСЕ МОСТАР: Карпи паднаа во дворовите на луѓето

СЕ СТРЕСЕ МОСТАР: Карпи паднаа во дворовите на луѓето

ИМ ПРЕЧИ ХЕРОИЗАЦИЈАТА НА ЗАГИНАТИТЕ ВО БАЊСКА: Рама и Пленковиќ повикаа ЕУ и Западот да ја санкционираат Србија

ИМ ПРЕЧИ ХЕРОИЗАЦИЈАТА НА ЗАГИНАТИТЕ ВО БАЊСКА: Рама и Пленковиќ повикаа ЕУ и Западот да ја санкционираат Србија

Петковиќ тврди дека Бојан Мијаиловиќ е убиен „лице в лице“ додека лежел повреден во Бањска

Петковиќ тврди дека Бојан Мијаиловиќ е убиен „лице в лице“ додека лежел повреден во Бањска

ИСЛАНД Е НАЈБЕЗБЕДНА ЗЕМЈА, СРБИЈА ИЗНЕНАДУВА! Еве каде е Македонија

ИСЛАНД Е НАЈБЕЗБЕДНА ЗЕМЈА, СРБИЈА ИЗНЕНАДУВА! Еве каде е Македонија

ИСТОРИСКИ ДЕН ЗА ХРВАТСКА - им стигнува првиот Rafale од Франција, еве колку пари ќе платат Хрватите за 12 авиони

ИСТОРИСКИ ДЕН ЗА ХРВАТСКА - им стигнува првиот Rafale од Франција, еве колку пари ќе платат Хрватите за 12 авиони

„БАТАЛЈОН НА БЕСМРТНИТЕ ИЗВРШИ ЧИН НА ЖРТВУВАЊЕ“: Работничката партија на Курдите ја презеде одговорноста за бомбашкиот напад во Анкара

„БАТАЛЈОН НА БЕСМРТНИТЕ ИЗВРШИ ЧИН НА ЖРТВУВАЊЕ“: Работничката партија на Курдите ја презеде одговорноста за бомбашкиот напад во Анкара

КУЌА НА МОРЕ ЗА 100.000 ЕВРА ЈА НАПРАВИ ЦРНА ГОРА ТОП ДЕСТИНАЦИЈА ЗА КУПУВАЊЕ НЕДВИЖЕН ИМОТ: Експертот Мекмахон кажа кои се и другите топ локации

КУЌА НА МОРЕ ЗА 100.000 ЕВРА ЈА НАПРАВИ ЦРНА ГОРА ТОП ДЕСТИНАЦИЈА ЗА КУПУВАЊЕ НЕДВИЖЕН ИМОТ: Експертот Мекмахон кажа кои се и другите топ локации

СМРТОНОСНАТА ДРОГА „ЗОМБИ“ ПРИСТИГНА ВО РЕГИОНОТ: Предозирања во Хрватска со супстанцата која е 50 пати поопасна од хероинот

СМРТОНОСНАТА ДРОГА „ЗОМБИ“ ПРИСТИГНА ВО РЕГИОНОТ: Предозирања во Хрватска со супстанцата која е 50 пати поопасна од хероинот