28 Јануари, 2023
0.0311

Хрватска со иста судбината како Германија и Австрија - Пред пет години не можевме да го замислиме ова

Објавено во: Балкан 04 Декември, 2022

Добивај вести на Viber

Поради недостиг на работна сила, во последните години се повеќе странци се доселуваат во Хрватска, кои според експертите за неколку децении би можеле да ја променат етничката структура на земјата, во комбинација со падот на наталитетот и продолжување на емиграцискиот тренд.

„Миграциското салдо во Хрватска сè уште е во негативна зона, но е намалено во однос на годините кога таа влезе во Европската унија“, рече Дубравка Рогиќ-Хаџалиќ, раководител на Демографска и социјална статистика во Државниот завод за статистика (ДЗС).

По 2017 година, податоците од ЦБС покажуваат благо намалување на емиграцијата и зголемување на имиграцијата, па така во 2021 година билансот изнесувал минус 4.512 лица, додека на врвот на емигрантскиот бран во 2017 година, минусот бил дури 31.799 лица, објавува „Дневник.хр“.

Во 2017 година имигрирале 15.553 лица, а заминале 47.352, оттогаш негативното салдо од година во година се намалува. Исклучок е 2021 година, кога емиграцијата е зголемена во однос на пандемијата 2020 година, во која таа изнесуваше рекордно ниско минус 632 поради ограниченото движење.

Минатата година од странство имигрирале 35.912 лица, од кои 70 отсто биле странци, а заминале 40.424, од кои 64 отсто хрватски државјани.

Рогиќ-Хаџалиќ предупредува дека оценката за промената на негативниот тренд на просторното движење на населението е само делумно точна, бидејќи во вкупниот број имигранти има значителен удел на странци кои дошле во Хрватска по основ на престој и работни дозволи.

„Пред пет години не можевме да замислиме дека толку многу Филипинци, Непалци или Индијци ќе бидат вработени во Хрватска“, рече таа.

Во Хрватска регистрирани 815 Кинези, 429 Непалци, 275 Индијци, 350 Филипинци... Оценува дека зголемениот број на странци со работни дозволи ќе влијае на демографската слика, но не значително затоа што одат таму каде што имаат подобри услови.

Минатата година најмногу луѓе се доселиле во Хрватска од Германија, за која се претпоставува дека се наши луѓе кои дошле во својата земја да ги поминат пензионерските денови.

22,4 отсто од имигрантите се од БиХ, но тоа често се Хрвати на кои нашата земја им е само транзитна станица за одење во други земји, вели Рогиќ-Хаџалиќ.

Според проекциите на Еуростат, Хрватска во 2050 година би требало да има 3.392.559 жители, додека во 2100 година бројот на жители би требало да падне на 2.775.929.

Дражен Живиќ, научник од Институтот за општествени науки „Иво Пилар“, вели дека резултатите од пописот во 2021 година покажале уште понеповолна состојба, а доколку продолжат сегашните трендови, ќе доведе до целосен демографски колапс. 

„Дали тоа навистина ќе се случи зависи од нас, од нашата подготвеност трпеливо, внимателно, одговорно и чесно да го градиме хрватското општество и да ја вратиме вербата на хрватските граѓани во благословите на животот во сопствената татковина“, вели Живиќ.

Во Хрватска, не можеме да очекуваме изедначување на емиграцијата и имиграцијата се додека преовладуваат факторите на притисок во однос на атрактивните миграциски фактори, а камоли да станеме претежно имигрантска земја.

Иако се повеќе странци се доселуваат во Хрватска поради недостиг на пазарот на труд, Хрватска сè уште не е атрактивна земја за имигрантите, како Германија или Швајцарија.

Тоа би можело да се промени доколку се зголеми животниот стандард и квалитетот на живеење, а има се повеќе „слободен“ географски простор за новите доселеници, бидејќи големи делови од Хрватска, како што е Славонија, се испразнети, вели Живиќ.

Демографот од Хрватскиот католички универзитет Тадо Јуриќ смета дека судбината на Хрватска во врска со демографската транзиција и придружните промени во етничката структура нема да се разликува од судбината на Германија или Австрија, каде секој четврти жител е странец.

Но, Хрватска е во потешка позиција од нив затоа што покрај недостигот на работна сила, пожелно е и за богатите европски пензионери, а дополнително е под напад на илегалната миграција како дел од периферијата на ЕУ.

Можеби ќе ве интересира

Четворица хрватски морепловци во притвор зошто овозможиле бегство на јахтата на Усманов

Четворица хрватски морепловци во притвор зошто овозможиле бегство на јахтата на Усманов

Албанската мафија инсталирала 39 тајни камери во Корча и Подградец за да ја следи полицијата

Албанската мафија инсталирала 39 тајни камери во Корча и Подградец за да ја следи полицијата

ЈАГМА ЗА ОВАА РАБОТА ВО СРБИЈА - заработуваат дури и повеќе од програмерите, а немаат фиксно работно време

ЈАГМА ЗА ОВАА РАБОТА ВО СРБИЈА - заработуваат дури и повеќе од програмерите, а немаат фиксно работно време

ПУТИНОВИОТ ПРОПАГАНДИСТ ГО ФАЛИ МИЛАНОВИЌ - „Тоа не го кажува било кој, туку претседателот на Хрватска“

ПУТИНОВИОТ ПРОПАГАНДИСТ ГО ФАЛИ МИЛАНОВИЌ - „Тоа не го кажува било кој, туку претседателот на Хрватска“

ДЕЛОВИ ОД ГРЦИЈА ПОД ВОДА: Службите спасуваа луѓе од лифтови и сечеа дрвја

ДЕЛОВИ ОД ГРЦИЈА ПОД ВОДА: Службите спасуваа луѓе од лифтови и сечеа дрвја

Градоначалникот на Белград купил вила во Трст за 820 илјади евра - НЕ БИЛА ПРИЈАВЕНА

Градоначалникот на Белград купил вила во Трст за 820 илјади евра - НЕ БИЛА ПРИЈАВЕНА

Дали Вучиќ ќе го потпише договорот за Косово или ќе има референдум?

Дали Вучиќ ќе го потпише договорот за Косово или ќе има референдум?

ПОСВОИЈА ДЕВОЈЧЕ НА КОЕ МУ ПОЧИНА ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО - хуманоста на Бранкица и Слободан го расплака регионот

ПОСВОИЈА ДЕВОЈЧЕ НА КОЕ МУ ПОЧИНА ЦЕЛОТО СЕМЕЈСТВО - хуманоста на Бранкица и Слободан го расплака регионот

Дипломатска офанзива: ЕУ бара од БиХ да воведе визни санкции за Русија

Дипломатска офанзива: ЕУ бара од БиХ да воведе визни санкции за Русија