02 Март, 2021
0.0200

Хуавеј објави Топ 10 трендови на дигиталната моќност

Објавено во: Свет 26 Јануари, 2021

Климатските промени станаа голем проблем низ целиот свет. Меѓународната заедница работи заедно во борбата против климатските промени. На 5-годишнината од Парискиот договор, повеќе од 110 земји се обврзаа на целта „Неутралност на јаглерод“. Важно е да се модернизира енергетската инфраструктура и да се забрза трансформацијата од фосилна енергија во обновлива енергија. Во дигиталната ера на целосно поврзан интелигентен свет, енергијата, која е основа на дигиталната инфраструктура, исто така претрпува трансформација за да се прилагоди на развојните промени на дигиталниот свет.

На 28 декември, Хуавеј ја одржа конференцијата за медиумите „Топ 10 трендови на дигитална моќност“ каде г-дин Жу Таојуан, потпретседател на Хуавеј и претседател на производната линија за дигитална моќност, сподели увид во идните трендови на дигиталната моќност. Тој посочи дека неутралноста на јаглеродот е врвна приоритетна задача во светот денес. Енергетската индустрија ќе влезе во дигиталната ера поради брзиот развој на дигиталната економија и постојат предизвици за дигитализација на енергијата и развој на дигиталната економија. Целокупната индустрија треба да обезбеди големо значење за зголемување на инвестициите во дигиталната енергетска инфраструктура, која е основа на дигиталниот свет.

Д-р Фанг Лиангжу, потпретседател и главен маркетинг директор на Хуавеј за дигитална линија на производи на напојување, спомена дека „Топ 10 трендовите на дигитална моќност“ предвидени од Хуавеј ги вклучува следниве трендови:

- Дигитализација на напојувањето

- Зелена енергија за сите

- Ефикасна Е2Е архитектура

- Зголемување на употребата на вештачка интелигенција

- Едноставно и конвергентно

- Мрежи за автономно возење

- Сеопфатна и паметна енергија

- Интелигентен систем за складирање на енергија

- Супер брзо полнење

- Безбедно и сигурно

Дигитализацијата на енергијата е неизбежен тренд. Иновативната интеграција на дигиталните и енергетските технологии овозможува интелигентно управување со производството, пренос, дистрибуција, складирање и потрошувачка на енергија, како и значително подобрување на енергетската ефикасност.

Solar for All е мејнстрим во корист на илјадници домаќинства и индустрии. Доаѓа ерата на несубвенционирано производство на сончева енергија, додека дистрибуираната генерација и конвергенцијата на соларно складирање стануваат главни текови. Зелената енергија исто така може да и помогне на ИКТ-индустријата да ја намали емисијата на јаглерод. Во иднина, ќе изградиме „мрежа со нула јаглерод“ и „центри за податоци со нула јаглерод“. Освен ова, Хуавеј го предложи трендот на Ефикасна E2E архитектура што може да ја подобри енергетската ефикасност во однос на архитектурата и системот.

Во однос на вештачката интелигенција (AI) , Хуавеј верува дека вештачката интелигенција ќе биде широко применета на енергетско поле и ќе ги замени функциите на експертите со цел да се овозможи независна соработка на системот. Постојат неколку примери. Интелигентни скелиња за следење се користат во постројки за фотоволтаични напојувања, а откривањето на фотоволтаици спроведува инспекција без надзор. Центрите за податоци применуваат вештачка интелигенција за прилагодување на параметрите за намалување на ефективноста на употреба на електрична енергија. Интелигентно полнење и празнење на батеријата засновано врз врвни тарифи на електрични мрежи за да се заштеди на сметката за електрична енергија. Во однос на паметната електрична енергија, големи податоци може да се користат за предупредување за статусот на батеријата на возилата 24 часа однапред.

„Дигиталната моќност ќе се придвижи кон едноставна и конвергентна мрежа, вклучувајќи конвергентна архитектура, поедноставена форма и монтажни модули. Енергетските уреди ќе станат компактни, лесни и модуларизирани “. На пример, мултиенергетските системи се интегрирани во унифициран електроенергетски систем. Страниците стануваат сè помали  и помали и преминуваат од внатрешни во надворешни, и  од надворешни во напојувања со повеќе приклучоци. А, монтажниот модуларен режим на конструкција генерално се користи за центри за податоци“, објаснува Д-р Фанг Лиангжу.

Освен ова, како што енергетската индустрија постепено се трансформира во дигитална, традиционалниот режим на рачно О&М (работење и одржување) ќе се смени, а енергетската мрежа О&М ќе постигне автономност. Традиционалниот енергетски систем ќе се промени од Сило архитектура и изолиран менаџмент во сеопфатно паметно управување, постигнувајќи ја целта на E2E соработката, вклучувајќи производство, дистрибуција, трансформација, како и потрошувачка на енергија. Во однос на складирањето на енергијата, обичните литиумски батерии постепено ќе се развиваат во интелигентен систем за складирање на енергија (ESS), што ќе го зголеми потенцијалот на батеријата.

Исто така вреди да се напомене дека луѓето можат да уживаат во супер-брзо полнење во кое било време и на кое било место, а времето за полнење во иднина ќе биде пократко од 10 минути. Покрај тоа, поради еволуцијата на електричната архитектура, електричните возила ќе може да се полнат за 10 минути, обезбедувајќи крајно искуство на корисниците. Безбедноста и сигурноста се исто така од витално значење. Сигурноста на хардверот, безбедноста на софтверот, еластичноста на системот, безбедноста, приватноста, сигурноста и достапноста ќе станат основни барања.

Се дознава дека Хуавеј веќе повеќе години е длабоко ангажиран во енергетското поле. Со интегрирање на електрониката за напојување и дигиталните технологии, Хуавеј може да постигне производство на зелена енергија и ефикасна потрошувачка на енергија, што може да промовира дигитална трансформација и развој на дигиталната економија.

ПР-објава

Можеби ќе ве интересира

И оваа 2021 година нема да се ослободиме од коронавирусот, тврди СЗО

И оваа 2021 година нема да се ослободиме од коронавирусот, тврди СЗО

Луѓето кои прележале Ковид -19 се подложни на бразилската мутација

Луѓето кои прележале Ковид -19 се подложни на бразилската мутација

СТРУЧЊАЦИ ОД СЗО ПРЕДУПРЕДУВААТ: Короната не се лечи со хидроксихлорокин, лекот кој Трамп го нарече револуционерен

СТРУЧЊАЦИ ОД СЗО ПРЕДУПРЕДУВААТ: Короната не се лечи со хидроксихлорокин, лекот кој Трамп го нарече револуционерен

Претседателот на Гана е првиот човек вакциниран од КОВАКС-програмата

Претседателот на Гана е првиот човек вакциниран од КОВАКС-програмата

По што се разликуваат британскиот, јужноафриканскиот и њујоршкиот сој на коронавирусот?

По што се разликуваат британскиот, јужноафриканскиот и њујоршкиот сој на коронавирусот?

Помалку од 10 отсто од луѓето имаат антитела, потврди СЗО

Помалку од 10 отсто од луѓето имаат антитела, потврди СЗО

КАКО СЕ ЗАПОЗНАЛЕ, ЗАСАКАЛЕ И КОЈ ЈА СПАСИЛ НИВНАТА ЉУБОВ - објавена книга за Макрон и Брижит

КАКО СЕ ЗАПОЗНАЛЕ, ЗАСАКАЛЕ И КОЈ ЈА СПАСИЛ НИВНАТА ЉУБОВ - објавена книга за Макрон и Брижит

ЕУ ја зацрта шемата за сертификација на сајбер безбедноста за 5G

ЕУ ја зацрта шемата за сертификација на сајбер безбедноста за 5G

(ВИДЕО) Трамп „мава“ на сите страни: Жестоко удри по Бајден и најави дека пак ќе го победи

(ВИДЕО) Трамп „мава“ на сите страни: Жестоко удри по Бајден и најави дека пак ќе го победи