06 Декември, 2019
0.0236

Huawei го лансира новиот оперативен систем, HarmonyOS

HarmonyOS ќе овозможи интелигентно искуство за сите корисници

Објавено во: Мои пари 09 Август, 2019

На развојната конференција на Huawei денес, Huawei го лансираше HarmonyOS - нов оперативен систем базиран на микрокернел, дизајниран да испорача кохезивно корисничко искуство низ сите уреди и сценарија.

Ричард Ју, извршен директор на Huawei, ги објасни размислувањата на компанијата зад развојот на овој нов оперативен систем. "Влегуваме во ера кога луѓето очекуваат холистичко интелигентно искуство во сите уреди и сценарија. За да го поддржиме ова, сметавме дека е важно да имаме оперативен систем со подобрени способности за вкрстена платформа. Ни требаше оперативен систем кој ги поддржува сите сценарија, кои можат да се користат во широк спектар на уреди и платформи, и кои можат да ја задоволат побарувачката на потрошувачите за ниска латентност и силна безбедност“.

„Ова беа нашите цели со HarmonyOS“, продолжи тој. "HarmonyOS е целосно различен од Android и iOS. Тој е оперативен систем базиран на микрокернел кој нуди непречено искуство во сите сценарија. Има доверлива и сигурна архитектура и поддржува непречена соработка низ уредите. Може да ги развивате своите апликации еднаш, а потоа флексибилно да ги распоредите преку голем број на различни уреди".

Традиционално, новите оперативни системи се лансираат заедно со нови типови уреди. Уште пред 10 години, Huawei предвидуваше иднина каде интелигенцијата беспрекорно ќе се интегрира со сите аспекти од нашите животи, и започна да истражува како може да го испорача ова искуство - оној што ќе ги надмине границите на физичкиот простор и ќе опфаќа различни хардверски платформи.

HarmonyOS е лесен, компактен оперативен систем со моќна функционалност и најпрво ќе се користи за паметни уреди како паметни часовници, паметни екрани, системи во возилото и паметни звучници. Преку оваа имплементација, Huawei има за цел да воспостави интегриран и споделен екосистем низ уредите, да создаде безбедна и сигурна околина за траење и да испорача холистичко интелигентно искуство во секоја интеракција со секој уред.

HarmonyOS – четири различни технички карактеристики

Интелигентно искуство кое ги достигнува високите критериуми, HarmonyOSе дизајниран со четири различни технички одлики за да го испорача ветувањето до потрошувачите.

1.  Беспрекорен: прв оперативен систем со дистрибуирана архитектура што овозможува беспрекорно искуство

Со усвојување на дистрибуирана архитектура и дистрибуирана виртуелна технологија, HarmonyOSнуди заедничка платформа за комуникации, управување со податоци, распоред на дистрибуирани задачи и виртуелни периферни уреди. Со HarmonyOS, креаторите на апликации нема да мора да се справат со основната технологија за дистрибуирани апликации, дозволувајќи им да се фокусираат на сопствената логичка услуга. Развивањето дистрибуирани апликации ќе биде полесно од кога било досега. Апликациите вградени на HarmonyOS можат да работат на различни уреди додека даваат непречено, заедничко искуство во сите сценарија.

2.  Нежен: Детерминистички латентен мотор и IPC со високи перформанси

HarmonyOSќе се осврне на предизвиците на недоволна трансформација со детерминистичкиот латентен мотор и комуникацијата со интернет-процеси со високи перформанси (IPC). Детерминистичкиот латентен мотор однапред поставува приоритети за извршување задачи и временски ограничувања. Ресурсите ќе се насочат кон задачите со повисоки приоритети, со што ќе се намали латентноста на реакција на апликациите за 25,7%. Микрокернелот може да ги направи IPC перформансите до пет пати поефикасни од постојните системи.

3.  Безбеден: Микрокернелна архитектура што ја обновува безбедноста и довербата

HarmonyOSкористи сосема нов дизајн на микрокернели кој има засилена безбедност и ниска латентност. Овој микрокернел е дизајниран да ги поедностави функциите на кернелот, да спроведе што е можно повеќе системски услуги и да додаде меѓусебна безбедносна заштита.

HarmonyOS користи формални методи за верификација за да се обезбеди безбедноста и довербата. Методите за формална верификација се ефективен математички пристап за потврдување на исправноста на системот од изворот, додека традиционалните методи за верификација, како што се функционалната верификација и симулација на напад, се ограничени. Спротивно на тоа, формалните методи можат да користат модели на податоци за да ги потврдат сите патеки за водење софтвер.

HarmonyOS е првиот оперативен систем што користи формална верификација во уредот TEE, значително подобрувајќи ја безбедноста. Покрај тоа, бидејќи микрокернелот HarmonyOS има многу помалку код (приближно една илјада од износот на јадрото на Linux), веројатноста за напад е значително намалена.

4.  Унифициран: IDE со повеќе уреди дозволува апликациите да се развиваат еднаш и да се распоредуваат преку повеќе уреди

Напојувајќи се со мулти-уредотIDE, мулти-јазичната унифицирана компилација и дистрибуиран комплет за дизајн, HarmonyOS може автоматски да се прилагоди на различни контроли за распоред на екранот и интеракции, и да поддржува и врши контрола за влечење и спуштање и визуелно програмирање. Ова им овозможува на програмерите поефикасно да градат апликации што работат на повеќе уреди. Со IDE со повеќе уреди, програмерите можат еднаш да ги кодираат своите апликации и да ги распоредат на повеќе уреди, создавајќи цврсто интегриран екосистем во сите корисници.

HUAWEIARKCompiler е првиот статички компајлер што може да настапи истовремено со виртуелната машина на Android, овозможувајќи им на развивачите да соберат широк спектар на напредни јазици во машински код во единствена, унифицирана околина. Со поддршка на унифицирана компилација на повеќе јазици, HUAWEIARKCompiler ќе им помогне на програмерите во голема мерка да ја подобрат нивната продуктивност.

Развоен план и развој на екосистемот

На денешната конференција, Huawei го објави и еволуциониот патоказ на HarmonyOS и неговата кернела. HarmonyOS 1.0 првпат ќе биде усвоен во своите производи за паметни екран, кои треба да излезат подоцна оваа година. Во текот на следните три години, HarmonyOS ќе биде оптимизиран и постепено усвојуван низ поширок спектар на паметни уреди, вклучително и HUAWEIVision и главни единици за вашиот автомобил.

Успехот на HarmonyOS ќе зависи од динамичен екосистем на апликации и развивачи. За да охрабри пошироко усвојување, Huaweiго лансира HarmonyOS како платформа со отворен извор во целиот свет. Huawei исто така ќе формира фондација и заедница со отворен извор за поддршка и подлабока соработка со програмери.

Кина е дом на силен екосистем за апликации и огромна база на корисници. Продолжувајќи напред, Huawei ќе ги постави темелите на HarmonyOS на кинескиот пазар, а потоа ќе го прошири понатаму кон глобалниот екосистем. Со фокус на обезбедување на нова и единствена вредност, Huawei ќе ги сподели своите основни способности во области како што се поврзување, камери и AI. Huaweiќе соработува со партнерите за да испорача апликации и услуги што им овозможуваат на потрошувачите најдобро можно искуство и да донесат нов живот во индустријата.

HarmonyOS ќе донесе неверојатни нови придобивки за потрошувачите, продавачите и програмерите. За потрошувачите, тоа ќе донесе кохезивно и моќно интелигентно искуство низ сите аспекти во нивните животи. За продавачите на опрема, тоа ќе им помогне да стекнат предност во прв ред во ерата на холистички интелигентно искуство, каде 5G, AI и IoT ќе забележат експлозивен раст. Во исто време, HarmonyOS ќе им овозможи на програмерите брзо да иновираат услуги.

„Веруваме дека HarmonyOS ќе ја заживее индустријата и ќе го збогати екосистемот“, рече Ричард Ју. "Нашата цел е да им овозможиме на луѓето навистинаразновидно искуство. Ние сакаме да ги поканиме програмерите од целиот свет да ни се придружат додека го градиме овој нов екосистем. Заедно, ќе испорачаме интелигентно искуство за потрошувачите".

Можеби ќе ве интересира

Уличниот дефект на ул.Џон Кенеди 32 е саниран

Уличниот дефект на ул.Џон Кенеди 32 е саниран

Државна видеолотарија во крводарителска акција, засилена од неколку јавни личности

Државна видеолотарија во крводарителска акција, засилена од неколку јавни личности

“Singular“ - Прва македонска компанија која добива меѓународна награда за мулти платформско решение

“Singular“ - Прва македонска компанија која добива меѓународна награда за мулти платформско решение

Доделени Еуролинк стипендии за 30 студенти од Правен факултет „Јустинијан Први“

Доделени Еуролинк стипендии за 30 студенти од Правен факултет „Јустинијан Први“

(ВИДЕО) Атрактивен и уникатен: Кросоверот XCeed го збогати портфолиото на Kia

(ВИДЕО) Атрактивен и уникатен: Кросоверот XCeed го збогати портфолиото на Kia

Без вода ул.Џон Кенеди 32

Без вода ул.Џон Кенеди 32

Скопје доби уникатна поп ап продавница за мебел од метал

Скопје доби уникатна поп ап продавница за мебел од метал

Пресврт заради кој одекна најгласниот сон

Пресврт заради кој одекна најгласниот сон

Промовирана илустрираната енциклопедија „Кинески мозаик“ од Виктор Урумов

Промовирана илустрираната енциклопедија „Кинески мозаик“ од Виктор Урумов