18 Ноември, 2019
0.0183

И министерката Ангеловска анализира дали треба да се одложи даночењето на капиталните добивки

Објавено во: Финансии 03 Октомври, 2019

И Министерството за финасии прави дополнителни анализи за тоа дали треба да се одложи оданочувањето на капиталните добивки, кое според измените на Законот за личен доход, треба да стартува од први јануари следната година.

Од Министерството за финансии за Фактор изјавија дека ги разгледуваат сите околности и прават дополнителни анализи од областа на даноците.

Ги разгледуваме сите околности по однос на прашањето и во тек се и дополнителни анализи од областа на даноците. Благовремено ќе се произнесеме со повеќе информации согласно резултатите од анализите“, велат за Фактор од Министерството за финансии.

Вчера истата најава стигна и од вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, кој рече дека во Владата се размислува да се одложи одночувањето на капиталните добивки. 

Инаку, таа новина беше донесена со измени на Законот за личен доход уште лани кога беше воведен и прогресивниот данок. За тие даночни измени се залагаше поранешниот министер за финансии Драган Тевдовски, кој ги бранеше со тезата дека на таков начин се реалоцира богатството и се постигнува поголема еднаквост. 

Законот предвидува граѓаните да плаќаат данок и од 15 отсто за диведендите, данок за заштедите кои ги чуваат во банка, ако каматите годишно надминат 15 илјади денари, за  каматите од хартиите од вредност, и данок на каматите од заемите.

„Сакаме да го стимулираме пазарот на капитал, сакаме да го стимулираме развојот на берзата. Доколку тоа е една од мерките коишто треба да се направат за да биде тоа стимулирано, секако ќе разговараме и за таа опција“, рече вчера вицепремиерот Анѓушев. 

Комисијата за хартии од вредност веќе поднела иницијатива до Владата и министеството за финансии за измени и дополнувања на Законот за личен доход, каде бараат одложена примена.

А и брокерите од поодамна апелираат дека треба да се одложи данокот на капитрална добивка, со образложение дека тој негативно ќе се одрази врз пазарот на капитал.

Капиталните добивки се всушност разликата меѓу поскапо продадените и поевтино купените акции на берзата, и за играчите на пазарот на капитал тие се една од главните мотивации за тргување на Берзата. 


Можеби ќе ве интересира

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Која домашна банка ќе му даде кредит на буџетот идната година

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Министрите Мила Царовска и Арбр Адеми имаат најтешко буџетско чекмеџе

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Германските фирми ја фалат Владата што го замрзна прогресивниот данок

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Први критики од бизнисот за буџетот, Арсовска прашува - на што базира проекцијата за раст

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

Буџетот идната година ќе тежи 3,9 милијарди евра

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

НОВ СИЛЕН ИГРАЧ ВО НАЈАВА - Големи прегрупирања на банкарската сцена

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

ФИНАНСИИ СЕ ПРАВДА - од прогресивниот данок се собраа за 51,2 отсто пониски приходи од потенцијалот

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

МОЌЕН БАНКАРСКИ БРЕНД НА ПАЗАРОТ - Шпаркасе ја купи Охридска банка

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен

Каевски: Парите за спортските објекти се намалени поради Охридскиот базен