23 Мај, 2019
0.0202

И ОВА СЕ СЛУЧИ: Златото го изгуби тронот

Објавено во: Економија 05 Декември, 2018

Златото го турна од тронот неговиот сестрински метал, паладиумот. 

Тој заедно со златото, среброто и платината е еден од најраширените метали, а се употребува во автомобилската индустрија. 

1.252 долари за унца чини паладиумот, а златото се тргува за 1.251 доалр, пишува Новац.хр. 

Снабдувањето со паладиум е ограничено. 208  тони паладиум лани се извадени од рудниците ширум светот. Околу 30 до 40% од неговото производство е во Русија. 

Тој се користи и за накит, електроници, пломби за заби, опрема за хирургија. 

Можеби ќе ве интересира

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела

ШТО СЕ ПРОМЕНИ: САД повторно купува нафта од Венецуела

Конкуренцијата во јавните набавки во второто полугодие од 2018 година е влошена

Конкуренцијата во јавните набавки во второто полугодие од 2018 година е влошена

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

НЕВЕРОЈАТЕН СКОК ВО РЕГИОНОТ: Квадрат чини 5.000 евра

Од сиромашна колонија станаа една од најбогатите држави на светот

Од сиромашна колонија станаа една од најбогатите држави на светот

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

ДОШЛЕ ПО РАБОТА: Се создаде бразилска колонија во регионот?

Колку милиони евра вртат големите трговци со автогуми?

Колку милиони евра вртат големите трговци со автогуми?

ДОЖИВУВА БУМ: Ова вреди како златото

ДОЖИВУВА БУМ: Ова вреди како златото

Собирајте повеќе, трошете подобро

Собирајте повеќе, трошете подобро

Советникот кој го испрати Меркел со забелешки за нашата економија

Советникот кој го испрати Меркел со забелешки за нашата економија