07 Март, 2021
0.0198

И по еден час откако заболен зборувал, во аеросолите во просторијата уште има коронавирус: Најново истражување

Објавено во: Свет 20 Јануари, 2021

Зборувањето со пријател коj e заразен со коронавирус може да биде опасно како кашлањето од близина а тоа е така благодарение на честичките на вирусот што траат долго, потврди најново истражување, објави Гардијан. Ковид може да се шири на многу начини, но и преку капките што содржат од вирусот емитирани кога заразено лице дише, зборува или кашла - факти кои објаснуваат зошто Ковид се чини дека полесно се шири во затворени простории. 

Додека големите капки паѓаат на земја на кратки растојанија, малите капки познати како аеросоли можат да го носат вирусот на растојанија поголеми од два метра и да траат.

Сега експертите развија модели за истражување на ризикот од големи капки и аеросоли за да се најдат начини за нивно ублажување. Нивните резултати сугерираат дека се потребни само неколку секунди за исфрлените честички да поминат над два метра. 

„Потребни ви се маски, потребно е дистанцирање и потребна е добра вентилација за овие честички да не се собираат во затворен простор и безбедно да се отстранат“, рече проф. Педро Магалхес де Оливеира, експерт за механика на флуиди на Универзитетот во Кембриџ и коавтор на студијата. 

Пишувајќи во списанието „Зборник на кралското друштво А“, де Оливеира и неговите колеги објавија како изградиле модели кои ја земаат предвид големината на капките што се испуштаат од заразените лица кога зборуваат или кашлаат, како и факторите, вклучувајќи го составот на капките и потребно е време за да се смират. Тимот, исто така, го разгледа ризикот од инфекција, земајќи го предвид вирусното оптоварување на лица со Ковид и проценетата доза потребна за да се предизвика инфекција - последното се засновал на студии за различен коронавирус. 

 Тимот заклучи дека е небезбедно да се стои без маска на два метра од заразено лице кое зборува или кашла, а двете ситуации претставуваат ризик од инфекција. Тимот додава дека еден час откако заразено лице зборувало 30 секунди, вкупниот преостанат аеросол содржи многу повеќе вирусна маса отколку по една кашлица. Додале и дека на мали простори и без вентилација ова може да биде доволно за да предизвика Ковид. „Говорењето е многу важно прашање што треба да се разгледа бидејќи произведува многу пофини честички споредено со тие од од кашлање и овие честички, или аеросолот, можат да бидат суспендирани повеќе од еден час во количини доволни за да се предизвика болеста“, рече Де Оливеира. 

Но, дали луѓето би го фатиле Ковид, рече тој, зависи од тоа колку аеросол дишат - што е под влијание на други фактори, вклучително и тоа дали се носат маски, дали се во затворено, нивоа на вентилација и растојанието помеѓу инволвираните луѓе. Тимот ја искористи својата работа за развој на онлајн калкулатор, наречен Airborne.cam, за корисниците да го истражуваат ризикот од заразување во затворени простории само преку честички што се пренесуваат преку воздухот. Според оваа алатка, поминувањето еден час во продавница од 250 квадратни метри  во која се претпоставува дека има максимален капацитет од 50 лица и вентилација на исто ниво со канцелариите - резултира во тоа што едно лице има околу 8 проценти проценети шанси да се зарази со коронавирус, под претпоставка дека има пет заразени лица во продавницата и никој не носи маска. Доколку се подобри вентилацијата, така воздухот се обновува пет пати на час, отколку три пати, овој ризик може да се намали на помалку од 2 отсто; сличен пад може да се добие ако сите носат трислојни маски за лице. 

Можеби ќе ве интересира

ШТО И СЕ СЛУЧИ НА СЛОВАЧКА - болните мораат да ги носат во Полска и Германија, стапката на смртност е највисока во светот

ШТО И СЕ СЛУЧИ НА СЛОВАЧКА - болните мораат да ги носат во Полска и Германија, стапката на смртност е највисока во светот

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ОХРАБРУВАЧКИ: Компанијата Мерк работи на орален лек против ковид 19

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ОХРАБРУВАЧКИ: Компанијата Мерк работи на орален лек против ковид 19

Холандски весници: Руски и кинески хакери ја нападнаа Европската агенција за лекови

Холандски весници: Руски и кинески хакери ја нападнаа Европската агенција за лекови

ИМАТЕ ЛИ 500 ДОЛАРИ - повелете да си купите вакцина на црниот пазар

ИМАТЕ ЛИ 500 ДОЛАРИ - повелете да си купите вакцина на црниот пазар

ЈА ДОНЕСОВ ФОТОГРАФИЈАТА БИДЕЈЌИ СУМ ГОРД НА НЕГО - аргентински градоначалник се вакцинираше со слика на Путин

ЈА ДОНЕСОВ ФОТОГРАФИЈАТА БИДЕЈЌИ СУМ ГОРД НА НЕГО - аргентински градоначалник се вакцинираше со слика на Путин

РАДИОАКТИВНА ПРАШИНА СТИГНА ВО ЕВРОПА - 60 години по тестот на атомската бомба дојде како бумеранг

РАДИОАКТИВНА ПРАШИНА СТИГНА ВО ЕВРОПА - 60 години по тестот на атомската бомба дојде како бумеранг

НЕ Е ТОЧНО ДЕКА НАЈЛОШОТО ПОМИНА - СЗО вели дека уште не е време за опуштање

НЕ Е ТОЧНО ДЕКА НАЈЛОШОТО ПОМИНА - СЗО вели дека уште не е време за опуштање

КОНЦЕРТ ЗА ВАКЦИНИРАНИТЕ - како Израел слави што ја добива битката против ковид 19

КОНЦЕРТ ЗА ВАКЦИНИРАНИТЕ - како Израел слави што ја добива битката против ковид 19

Дури кон средината на март СЗО ќе објави податоци за потеклото на коронавирусот

Дури кон средината на март СЗО ќе објави податоци за потеклото на коронавирусот