15 Август, 2020
0.0330

И ВО ВРЕМЕ НА КРИЗА, ПАРИТЕ СЕ ПОСИГУРНИ ВО БАНКА - граѓаните продолжуваат да штедат, депозитите растат

Објавено во: Финансии 21 Јули, 2020

И во услови на криза поради епидемијата на коронавирусот, граѓаните продолжуваат своите пари да ги носат на чување во банка. Не сакаат да ги чуваат под перница, покажуваат најновите бројки на Народна банка на Македонија.

Според податоците, во јуни вкупните депозити продолжијле да растат на месечна основа, што се должи на растот на депозитите на двата сектори, со малку поизразен придонес на корпоративниот сектор. 

Годишната стапка на раст изнесува 8,4 отсто, при поголем раст на депозитите на домаќинствата. 

Вкупните кредити продолжиле да растат на месечна основа, со нешто поизразено учество на корпоративниот сектор

„Годишниот раст на вкупните кредити изнесува 6,6 отсрто и се должи на зголеменото кредитирање на двата сектора, со поголем придонес на секторот домаќинства“, објаснуваат од централната банка. 

Со исклучување на ефектот од преносот на сомнителните и спорните побарувања од билансна во вонбилансна евиденција, согласно со регулаторните промени според одлуката на Народната банка, кај вкупните кредити е забележан раст од 7,9 отсто на годишно ниво. 

Можеби ќе ве интересира

Народна банка по пресот на Трифун Костовски: Моравме да ги заштитиме граѓаните и компаниите

Народна банка по пресот на Трифун Костовски: Моравме да ги заштитиме граѓаните и компаниите

Комерцијална банка има издадено кредит од 5 милиони евра за Гофи, фирмата основач на Еуростандард банка

Комерцијална банка има издадено кредит од 5 милиони евра за Гофи, фирмата основач на Еуростандард банка

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

КОМИТЕТОТ ЗА ФИНАНСИСКА СТАБИЛНОСТ УВЕРУВА: Граѓаните да бидат спокојни, банкарскиот систем е и останува стабилен

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

Кој ќе ги лапне „бајадерките“ од бонбониерата на Труфун Костовски?

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

НАРОДНА БАНКА ЗА ФАКТОР: Немаше реално и издржано решение за инвеститор на кој би се продала Еуростандард банка

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СКЕНИРАЧИТЕ ШТО ИМААТ СМЕТКИ ВО ЕУРОСДТАНДАРД - да извршат промена на сметка во МОЈДДВ

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

СЕ ЈАВИЈА СИТЕ БАНКАРИ: Стабилни сме, ќе помогнеме за клиентите на Еуростандард и не ни ја чепкајте гувернерката

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

ЗА ФИРМИТЕ ШТО ИМАЛЕ СМЕТКИ ВО ЕУРОСТАНДАРД - отворете сметка во друга банка и приливите да ви стигнуваат таму, кој имал пари, ќе ги чека од стечајната маса

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата

Сопствениците на Еуростандард во рок од 30 дена можат да поднесат тужба до Управниот суд за одземањето на дозволата