18 Мај, 2021
0.0373

И во време на пандемијата економијата во САД има раст од 6.4 отсто

Објавено во: Економија 01 Мај, 2021

Во време на пандемија, американската економија има добар раст. 

Бруто домашниот производ на САД има годишен раст од 6,4 отсто во првите три месеци од 2021 година.  Растот е поттикнат од посилни приватни трошоци и пакет државна помош за економијата и граѓаните, пренесува АП. Се очекува резултатите за тековниот квартал да бидат уште подобри. Дел од аналитичарите велат дека растот во април-јуни може да биде 10 отсто или повеќе од една година. Тоа би се случило поради зголемувањето на бројот на луѓе кои патуваат, купуваат, јадат во ресторани и продолжуваат со потрошувачките навики како пред пандемијата.

Во еврозоната состојбата е лоша. Eвропската економија е во рецесија.  Бруто домашниот производ во еврозоната се намали за 0,6 проценти во првото тромесечје од 2021 година. 

foto freepik

Можеби ќе ве интересира

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Анѓушев демантира дека е поврзан со увоз или користење на токсични масла

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Ќе се направи супер анализа за македонското брашно кое е вратено од Косово

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Промени во врвот на Европа: Кој седи во директорските фотелји на фабриката за чоколади и вафли

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

Бектеши вели дека инспекторатот предводен од Стојко Пауновски не го контролирал независно квалитетот на горивото

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

ОД ПРВИОТ ПОВИК ВЛАДАТА НЕ ОДБРА НИ ЕДЕН, А РАСПИША НОВ ОГЛАС ЗА СТРАТЕШКИ ПРОЕКТИ - кој ќе вложи 100 или 150 милиони евра во земјава и во што

Следните денови точиме горива по овие цени

Следните денови точиме горива по овие цени

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Лани 10 милиони евра повеќе потрошени за лекови во болниците и поликлиниките

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

Бизнисот со самопослуги во корона криза порасна до 170 милиони евра! Кои се најголемите ланци супермаркети?

ОД СКОПЈЕ ДО ГОСТИВАР И ОД ПРИЛЕП ДО МАКЕДОНСКИ БРОД: Лекари живеат во еден, а работат во друг град

ОД СКОПЈЕ ДО ГОСТИВАР И ОД ПРИЛЕП ДО МАКЕДОНСКИ БРОД: Лекари живеат во еден, а работат во друг град